2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ami egy cikkből kimaradt

A Kárpáti Igaz Szóban 2009. július 28-án megjelent "Költözik az óvoda" című írásra szeretnék reagálni, illetve pontosítani a cikkben közölt adatokat.

Beregújfalu község óvodájának a fenntartója és működtetője a helyi önkormányzat. Jelenleg az óvoda az egykori parókia épületében van. A cikkben az épület egyházi tulajdonként van feltüntetve, ami nem felel meg a valóságnak. 1993 nyarán az akkori tanácselnök és képviselőtestület visszaadta az egyháznak az épületre vonatkozó tulajdonjogot, de nem a birtokjogot. Azaz, az egyház jogot formálhat az épületre, mihelyt a községi tanács át tudja vinni az óvodát máshová. Nyilván a nyilatkozó nincs tisztában azzal, hogy jelenleg az épület még Beregújfalu község tulajdona és az is marad mindaddig, amíg nem oldódik meg az óvoda áthelyezése. Egyébként az ominózus képviselőtestületi határozat félremagyarázása adott okot arra, hogy Szántó János és Szilágyi Sándor egykori helyi református lelkészek idején a helyi egyház vezetése be akarta zárni az óvodákat. Óriási fegyvertény volt részünkről az, hogy mi soha egyetlen napra se zártuk be az óvodát, mert akkor lett volna hivatkozási alap az ingatlan visszavételére. Hála Istennek, a jelenlegi lelkésszel és egyházvezetéssel nincsenek ilyen jellegű problémáink.

A cikket olvasva a kívülállónak az a benyomása támadhat, hogy a beregújfalui óvodát minden arra járó támogatja, csak a Beregújfalui Községi Tanács nem. Bár a nyilatkozó nem említi, de a valóság az, hogy az elmúlt két évben a Beregújfalui Községi Tanács két pályázatot is nyert a helyi óvoda berendezéseinek, eszközeinek felújítására, illetve vásárlására: a Szülőföld Alaptól 500 ezer forintot, a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítványtól pedig 5560 hrivnyát. A közel húszezer UAH-t a Beregújfalui Községi Tanács óvodai berendezések vásárlására fordította. Többek között ennek köszönhetően kapott az óvoda új 120 literes villanybojlert, mosógépet, hűtőszekrényt-hűtőládát, porszívót, vasalót, mikrohullámú sütőt, legújabb típusú számítógépet, lézeres nyomtatót-fénymásolót, legújabb típusú színestelevíziót, HI-FI tornyot, DVD-t, módszertani eszközöket, szemléltetőket, kifestőket, könyveket, játékokat és sok egyebet.

Én elhiszem azt, hogy fontos a KMPSZ-től kapott néhány írószer és papír, Szakos Ferenc támogatása (akit utoljára 6–7 éve láttam a faluban), de talán egy sor erejéig meg lehetne említeni azt vagy azokat is, akik valóban tesznek az óvodáért és akiknek köszönhetően van egyáltalán óvoda Beregújfaluban.

Ami a költözést illeti, az a munkálatok finanszírozásának a függvénye. A községi tanács hozzákezdett az egykori iskola (2004-ben új iskola épült a községben) főépületének teljes körű felújításához (belső átalakítások, vízvezeték és csatornarendszer kiépítése, központi fűtés, konyha, étkezde, benti WC stb.) A mai napra az elvégzett munka értéke kb. 260 ezer UAH.

A XXI. századi színvonalú óvoda átadásához még kb. 150 ezer hrivnya szükséges a mai árfolyamon.

Itt szeretném megköszönni a megértést és támogatást a járási közigazgatásnak, a járási tanácsnak, a költségvetési bizottságnak és minden jóakaratú és segítőkész beregújfalui lakosnak, akik nélkül ma nem beszélhetnénk óvodafelújításról.

Mint régi és állandó olvasója a Kárpáti Igaz Szónak, tudom, Önök hitelesen próbálják informálni az olvasót, ezért éreztem szükségesnek az adott cikkben közölt tények helyreigazítását.

Sütő Lajos,

Beregújfalu polgármestere

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó