2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ukrajna befolyásos emberei

A Kommentarii c. folyóirat régiónként összeállította Ukrajna legbefolyásosabb embereinek névsorát.

A rangsor összeállítói annak érdekében, hogy maximálisan objektív képet kapjanak, 8 ezer, meghatározó embernek küldték szét a kérdőíveket: a megyei, illetve a városi tanácsok minden képviselőjének, a megyék, városok vezetőinek, ismert embereknek. Megfogalmazásuk szerint "célirányosan kérték ki a régiók döntéshozóinak (decision-makers) véleményét".

Mivel konkrétan a régiók legbefolyásosabb személyiségeit keresték, ezért nem is lehetett szavazni az olyan országos vezetőkre, mint Viktor Juscsenko, Julija Timosenko vagy Viktor Janukovics.

A rangsorok érdekessége, hogy csak két megye kormányzója került az élre saját régiójában (Arszen Avakov és Szerhij Kunicin). Több megyében az oligarchák vannak a rangsorok élén. Rinat Ahmetov lett Donbász legbefolyásosabb embere, Igor Kolomijszkij Dnyipropetrovszk és Ivano-Frankivszk megyében is vezeti a névsort, Bohdan Hubszkij Kijev megye legbefolyásosabb embere, Olekszandr Tretyakov és Igor Sarov Kirovográd megyében osztozkodik az első és a második helyen, míg Kosztyantin Zsevago Poltavában vezeti a legbefolyásosabb emberek rangsorát. Kijevben Leonyid Csernoveckij főpolgármester orrhosszal ugyan, de megelőzte Vitalij Klicskót és Viktor Pilipisint.

Ami szűkebb pátriánkat, Kárpátalját illeti, itt Viktor Baloga, az államelnöki titkárság korábbi vezetője áll az élen, második helyen nagy riválisa, Szerhij Ratusnyak, Ungvár polgármestere végzett. Egyedüli magyarként Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Beregszász polgármestere is bekerült a kárpátaljai Top 20-ba.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó