2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kikerülik és bekerítik Ukrajnát?
Oroszország Törökország felé viszi a gázt

Bekerítik, s egyben kikerülik Ukrajnát – fogalmaz a Kommerszant-Ukrajini elemzője azzal a hírrel kapcsolatban, hogy Oroszország megegyezett Törökországgal egy Ukrajnát elkerülő gázvezeték építéséről.

Míg a hírek szerint a kijevi vezetés elkerülte az államcsődöt, s határidő előtt félmilliárd dollárt törlesztett külső államadósságából (ilyen esetre a Janukovics-kormány regnálása óta nem volt példa), más források arról számolnak be, hogy az ország egyre inkább elszigetelődik. Az igazi európai nyitást éppen azok a nacionalista erők gátolják, melyek a "moszkvai kapcsolatot" is akadályozzák.

Az aktuális hiteltörlesztést a Podrobnosztyi szerint az tette lehetővé, hogy a kormány – radikális megszorító intézkedések árán – hozzájutott a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretének újabb részletéhez. A megállapodás értelmében Kijev a 3,3 milliárd dollárból 1,9 milliárdot külső adósságainak törlesztésére fordíthat.

Egyébként Ukrajna 2010–2018-ban ugyancsak jelentős törlesztésekre kötelezett. A jelen állapot szerint az elkövetkezendő kilenc évben 3,8 milliárd dollárt, 600 millió eurót, 35,1 milliárd jent és 768 millió svájci frankot kell visszafizetnie.

A Kommerszant elemzője úgy véli, hogy Ukrajnát az államcsődtől a kelet-európai piac viszonylagos stabilizációja mentette meg, ám a terhek így is jelentősen próbára teszik a gazdaság teljesítőképességét és a lakosság tűrőképességét.

E körülmények közt jelent újabb problémát az a tény, hogy – mint azt a Podrobnosztyi megerősíti – a Gazprom megegyezett a török illetékesekkel a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről. Részleteket ugyan nem közöltek, de maga a tény is figyelmeztető, hisz egyértelmű, Moszkva ezen az áron is függetleníteni kívánja magát az instabil ukrán tranzittól. Egyébként Ukrajna kikerülése (ezzel gazdasági bekerítése) ellen Nyugat-Európa sem tiltakozik, sőt az ukrán–orosz gázháborúk okán éppenséggel ösztönzi azt.

A Podrobnosztyi szakértője keserűen jegyzi meg, hogy amennyiben a megállapodás valóban létrejön, azzal Ankara egyszerűen semmibe veszi a korábban Kijevnek adott ígéretét, mely szerint a Déli Áramlat nem kerüli ki Ukrajna felségterületét.

Hogy az egyre kiszámíthatatlanabb körülmények pontosan milyen hatással lesznek az ország gazdaságára, milyen terheket rónak az államháztartásra, még a legmerészebb szakemberek sem hajlandóak megjósolni.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó