2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Salánki Erdészet: a háború folytatódik
A lakosság polgári engedetlenségben gondolkodik

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, a salánki "Liszovik" vadásztársaság tagjai és Jaroszlav Kibelbek, a Nagyszőlősi Erdőgazdaság igazgatója között valóságos háborúság robbant ki az elmúlt hónapokban. Első olvasatban úgy tűnt, hogy a Salánki Erdészet erdő- és vadgazdasággá történő átszervezése a bajok oka, mivel az erdőgazdaság igazgatója önhatalmúan betiltotta a vadászati tevékenységeket a több mint 3 ezer hektáros vadászterületen.

A hömlőcalji vadászok ezt persze nem hagyták szó nélkül és egy gyakran személyeskedő vitában egyhangúan kizárták soraikból az igazgatót, majd jogi szakvéleményt kértek arról, hogy az 1998-ban a megyei tanács határozatának alapján kötött szerződésük jogszerű-e. A szakvélemény jogerősnek találta, de Jaroszlav Kibelbek továbbra is fenntartja azon nézetét, hogy az adott szerződést ő személyesen nem ratifikálta, az a "feje felett" köttetett, így nem lehet jogszerű. A torzsalkodás odáig fajult, hogy július 29-én negyven dühös salánki utazott fel Ungvárra a Kárpátaljai Megyei Állami Erdőgazdaság vadászati osztályára, mondván, tegyen már valaki rendet az ügyben.

A mérgelődő nimródok Valerij Murga osztályvezetőtől vártak választ, közben pedig egyikük a következőképpen foglalta össze a történteket.

– Ez a vadászati haddelhadd csak a jéghegy csúcsa – fakadt ki Babics László. – Tudja, amikor azt kell tapasztalnunk, hogy az erdőgazdaság gépei a Puskinói és Béke utakat már járhatatlanná vágták és semmi sem történik, nagyon el szokott önteni a méreg. Legjobban viszont azon dühödtem fel, amikor lapjukban Jaroszlav Kibelbek melldöngetve emlegette, hogy az erdőgazdaság mekkora összegekkel támogatja Salánkot. No, én bementem az önkormányzathoz és azt a felvilágosítást kaptam, hogy az igazgató állításával szemben nemhogy 60 ezer hrivnyát, de egy megveszekedett garast sem utaltak át idén a számlájukra. Nem akarom tovább szítani a tüzet, de élénken él bennem az az eset, amit teherautósofőrként jó tíz évvel ezelőtt éltem át a Verécei Kőbányában. Ott is hasonló állapotok voltak. A kőbánya vezetősége szóba sem állt a helyi lakosokkal, a gépeik meg tönkretették az utakat. Amikor viszont végképp tarthatatlanná vált a helyzet, a veréceiek élőlánccal zárták el az utakat. Érdekes módon a bánya azt követően rögtön figyelni kezdett a falura. Utakat építettek, támogatásokat nyújtottak, csak nehogy a helyiek még egyszer a polgári engedetlenség eszközéhez nyúljanak. Azt kell mondjam, hogy mára megfontolandó a verécei példa salánki követése.

– Nem túlozzák el azért egy kissé a dolgot, hiszen a mai világban nyilván az erdőgazdaság sem egy Krőzus?

– Kamionsofőrként bejártam már fél Európát. Jól tudom, hogy egy köbméter tölgyfa jelenleg a világpiacon 450 dollárba kerül. Tőlünk meg évente több száz köbmétert termelnek ki, és a falu mindebből egy kopijkát sem lát. Itt az ideje, hogy abból a természeti kincsből, ami a mienk is, végre normálisan részesedjünk. Csak a salánkiak jogos jussára tartunk igényt, nem holmi "alamizsnákra".

A "negyven dühös ember"-t végül Valerij Murga és helyettese, Volodimir Mazsura is fogadta. Érdekes módon a megyei erdőgazdaság vadászati osztályának munkatársai a jelenlegi ukrán törvények fényében megalapozatlannak nyilvánították Jaroszlav Kibelbek vadászati és vadgazdálkodási elképzeléseit. Jóváhagyták a vadásztársaság 2033-ig terjedő szerződését, mivel a vadászterületek bérléséről szóló új ukrán törvényt, melyre Jaroszlav Kibelbek előszeretettel hivatkozik, mindmáig nem fogad- ta el a parlament. Ami pedig a salánkiak azon panaszát illeti, hogy az erdészet nem viszonyul korrektül a salánki önkormányzathoz és a falu lakosságához, kivizsgálás tárgyává teszik. A megyei erdőgazdaság részéről Valerij Murga ígéretet tett arra, hogy a helyzet mielőbbi konszolidálása érdekében a salánki sérelmeket felveti a következő igazgatói gyűlésen, és igyekeznek konszenzust találni a kérdésben.

M. I.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó