2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
UMDSZ: Dupka felmentését kérte

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Országos Ellenőrző és Mandátumvizsgáló Bizottságának 2009. július 4-én kelt jelentését tárgyalták kiemelt témaként az országos elnökség soros ülésén.

Az ellenőrző és mandátumvizsgáló bizottság, mely az elnökség megbízása alapján folytatta az Unió Kárpátaljai Jótékonysági Alapítvány tevékenységének teljes körű vizsgálatát, a maga részéről jogsértő cselekedetet nem állapított meg. Ugyanakkor a jelentésben foglalt szabálysértések mihamarabbi kiküszöbölésére és a hibák felszámolására szólította fel az Unió vezetőségét.

Az ellenőrző és mandátumvizsgáló bizottság jelentésének ismeretében Dupka György, az UNIÓ Kárpátaljai Jótékonysági Alapítvány elnöke vállalta, hogy záros határidőn belül rendezi mindazon elszámolási kötelezettségét, amely a Szülőföld Alap Irodával kötött szerződésnek megfelelően fennáll. Az UMDSZ elnöksége döntött arról is, hogy a testület 2009. május 21-én kelt határozata 3. pontjában megfogalmazott kitétel – amely felfüggesztette Dupka Györgyöt mindennemű, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségben betöltött választott és alkalmazotti státusban lévő tisztségéből – érvényét veszítette.

A támogatások elszámolása körül kialakult ügyben érzett erkölcsi felelőssége miatt Dupka György benyújtotta kérelmét az UMDSZ alelnöki tisztségéből való felmentésére. A kérelmet a szövetség soron következő közgyűlése hivatott elbírálni.

Az elnökség Turóczy István, az Unió Kárpátaljai Jótékonysági Alapítvány főkönyvelője esetében a május 21-i döntését változatlanul hagyta: felfüggesztését fenntartja, a pénzügyi és könyvelői fegyelemmel kapcsolatos szabályok megsértése ügyében további vizsgálatot rendelt el.

Az elnökség megvitatta a garancialevelek kiadásának menetét, s hasonlóan elemezte, miként zajlik a magyar–magyar kapcsolattartási támogatás kifizetése. A testület ugyancsak áttekintette a 2009 második felében aktuális rendezvények, események és tennivalók listáját. Két, a szlovák nyelvtörvénnyel és az UNE magyar karát ért támadásokkal kapcsolatos nyilatkozatot is elfogadott, melyek szövegét az alábbiakban közöljük.

KISZó-információ

Nyilatkozat

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége aggodalmának ad hangot a Szlovákiában elfogadott nyelvtörvény miatt. Ukrajna egyetlen országos magyarságszervezetének vezetése megengedhetetlennek tartja, hogy most, a III. évezred küszöbén csak azért üldözzenek, büntessenek valakit, mert anyanyelvét merte használni.

Meggyőződésünk szerint az európai normákkal, szabványokkal ellentétesek a jogszabály előírásai, azok megengedhetetlenül szűkítik a Szlovákiában élő magyar és más kisebbségek jogait.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége szolidaritásáról biztosítja a szlovákiai magyarokat.

Nyilatkozat

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége aggodalommal követi az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Karát ért sorozatos támadásokat. Érthetetlennek tartja, hogy az egyetem egyes tanárai a magyar diákokkal, illetve saját rektorukkal harcolnak. Inkább örülniük kellene annak, hogy épül-szépül, bővül megyénk legpatinásabb felsőoktatási tanintézménye.

Az UMDSZ elnöksége felháborodva állapítja meg, hogy Volodimir Fenics docens és Roman Oficinszkij professzor sértődöttségét és karriervágyát kihasználva a magyar kar elleni lejárató hadjáratba kezdtek a nacionalista szervezetek.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége szilárdan kiáll az újonnan létrehozott magyar kar, az ott tanuló diákok, illetve az egyetem vezetése mellett, határozottan elutasít bármiféle, a nemzetek közötti ellentétek szítására, nemzetiségi konfliktusok gerjesztésére irányuló próbálkozást.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó