2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csak fizetünk és más semmi?

Egyre többe kerül az utazás. Vajon a drágulás együtt jár-e a közlekedés minőségének javulásával?

Szalontai László vállalkozó (Barkaszó):

– Nem lesz itt semmilyen javulás. Már arról szól a fáma, hogy az útjavításra szánt pénzekből azokban a városokban fejlesztenek, amelyek a 2012-es Labdarúgó Európa-bajnokság helyszínei lesznek. S ahogy hallom, egyre valószínűbb, hogy az útkarbantartó vállalatnál elbocsátások lesznek a pénztelenség miatt.

– Nyilvánvalóan azok a települések vannak a legnagyobb hátrányban, amelyek a főúttól távolabb fekszenek.

– Barkaszó éppen ilyen. A bekötőútra évek óta nincs pénz, és úgy tűnik, nem is lesz. Sok utcában szinte csak traktorral lehet közlekedni, a Bátyú, Gut, Rafajnaújfalu és Gorond felé vezető utak pedig egyszerűen életveszélyesek. Marad a vonat. A Barkaszó–Munkács retúrjegy ára pedig 5 hrivnyáról 7,5-re emelkedett.

Puliszka Éva óvodavezető (Aknaszlatina):

Az utóbbi időben inkább stoppal utazom, mert olcsóbb és gyorsabb is. Iránytaxival 35 hrivnyáért juthatok el Ungvárra, ami bizony nem éppen olcsó. Nemrég úgy alakult, hogy az Odessza–Huszt között közlekedő autóbuszon utaztam, és megszámoltam, Técsőig tizenháromszor(!) állt meg. Hogy mennyire a pénz hajtja a magánkézben lévő iránytaxisokat, van egy másik történetem. Técsőn felszálltam az Aknaszlatina felé induló járatra, és akkor vettem észre, hogy már megtelt. A sofőr, mikor meghallotta, hová tartok, rászólt egy 80 év körüli nénire, aki a legközelebbi faluig ment volna, hogy szálljon le, mert nekem kell a hely. Természetesen én hagytam el a járművet, és mondanom sem kell, mennyire fel voltam háborodva.

T. V. – V. M.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó