2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tetőt "rabolt" az orkán

Kidőlt fák, leszaggatott elektromos vezetékek jelezték a vidékünkön átvonult vihar nyomát. Az ítéletidő leginkább az Ungvári, az Ilosvai és a Huszti járásban tombolt. Száldoboson kétszáz lakóház és középület tetőzetét tépte le, tépázta meg az orkán erejű szél. Ezekben a házakban a felhőszakadás is komoly károkat okozott. Voltak olyan épületek, melyek percek alatt romhalmazzá váltak.

Tető nélkül maradt a Szabados család háza is. A vályogból készült épület falai átáztak és megroggyantak. Odalett a közelmúltban vásárolt új bútor is. A család a konyhában vészelte át az égi ostromot.

Az orkán nemcsak az épületekben okozott tetemes károkat. Odaveszett a kertek termése is, az utakra hatalmas fák dőltek, letépve az elektromos vezetékeket. Mikola Paraszka, a járási áramszolgáltató vállalat főmérnöke arról tájékoztatott, igyekeznek valamennyi áramszolgáltatás nélkül maradt településen helyreállítani a megsérült hálózatot. A munkával talán a hétvégére sikerül végezniük. Sok család otthonába azonban az épületben keletkezett károk miatt nem lehet visszakapcsolni az áramot.

Anna Zubova, Száldobos polgármestere is tanácstalan. Mint mondta, eddig sehonnan nem kaptak semmilyen segítséget. A fedél nélkül maradt ezernyi lakos sorsa kilátástalan. Az önkormányzatnak nincs pénze, a járás is legfeljebb az iskola tetőzetének kijavítására tud támogatást nyújtani.

A megyeszékhely több utcájában térdig érő víz hömpölygött, a Bacsinszki és a Dovzsenko utcán pedig kidőlt fák torlaszolták el az úttestet. A közeli Botfalván villámcsapás érte az egyik épületet, mely teljesen leégett.

Kárpátalján tizenöt település maradt áramszolgáltatás nélkül, hússzal megszakadt a telefonösszeköttetés, tájékoztatta lapunkat a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálata.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó