2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar tankönyvek

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium 15 új tankönyvet adott ki a kilencedik osztályosok számára, akik szeptembertől már az új, tizenkét éves oktatási rendszerben kezdik meg tanulmányaikat. A megyei tankönyvlerakatba már megérkezett kiadványok között négy, a magyar iskolások részére elkészült tankönyv is található. Az Ukrán nyelv és Ukrán irodalom tankönyv mellett új Magyar nyelvkönyvet kapnak a kilencedikesek. A Lator-Perduk Ilona és Braun Éva szerkesztette kötet mellett az Irodalom tankönyvet is átírták. A Debreceni Anikó szerkesztette kiadványból a kilencedikes nebulóknak integráltan oktatják majd a magyar és világirodalmat.

Új köntöst kapott

A napokban befejeződött az ungvári gyaloghíd felújítása. Nemcsak a korlátokat festették át, de új burkolatot is kapott, valamint virágokat helyeztek el rajta. Jelenleg az Uzshorod Szálló melletti közúti híd restaurálása folyik.

Retikülök egy mikrobuszban

Tekintélyes mennyiségű, a vámhatóság elől gondosan elrejtett női táskával a csomagterében kísérelte meg a hazatérést az az ukrán állampolgár, aki Csapon a Tisza közúti határátkelőn jelentkezett vámvizsgálatra. A Portugáliából hazafelé tartó gépjármű vezetője azt állította, hogy nincs elvámolnivalója. A szolgálattevő vámosnak azonban szemet szúrtak a csomagtérben levő kartonládák, melyekből 366 retikül került elő. A kereskedelmi tételnek minősülő, mintegy 56 000 hrivnya értékűre becsült és ezért vámköteles árut lefoglalták.

Francia hippiket fogtak

Szlovák kollégáik jelezték a Csapi Határőrosztag parancsnokságának, hogy határsértőket észleltek a két ország határán, akik Ukrajna felé igyekeznek. A kivezényelt egység elfogta a két francia állampolgárt, akik útlevél nélkül próbáltak átjutni Ukrajnába. A szlovák határőrök ezért visszafordították őket a határátkelőről, ezért a zöldhatáron való illegális átjutással próbálkoztak. Néhány nappal korábban az ukrán határőrök szintén két lányt és egy fiatalembert is határsértésen értek. A franciák elmondták, hogy a nagybereznai hippi találkozóra szerettek volna eljutni.

Jöhet az új orosz nagykövet

Ukrajna elfogadta az új orosz nagykövet személyét – tájékoztat az Interfax.

Vszevolod Loszkutov ideiglenes ügyvivőt "meghívták" a külügyminisztériumba, ahol átnyújtották neki az akkreditálását elfogadó dokumentumot. A hír fontosságát növeli, hogy korábban mindkét ország több diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánított. Az, hogy Mihail Zurabov mikor foglalja el állomáshelyét Kijevben, nem ismert. A hírek szerint Dmitrij Medvegyev államfő a diplomata kiküldésének halogatásával kíván üzenni Kijevnek.

Juscsenko visszakozik

Viktor Juscsenko ismét hajlandó leállítani az odesszai kikötő privatizációjának folyamatát – írja a Podrobnosztyi.

Mint ismeretes, az államfő sokáig ellenezte a vállalat áruba bocsátását, ám néhány hete úgy nyilatkozott, hogy pénzügyi megfontolásból mégis áldását adja az akcióra. Most viszont további elemzések szükségességére hivatkozva visszakozott.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó