2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A honfoglaló szittyák utódai

A Tiszapéterfalva és Nagypalád közötti Majáliserdőben idén immár 13. alkalommal búgott fel az ősmagyarok csatára hívó kürtszava. Igen, már több mint egy évtizede annak, hogy hagyomány született a Tiszaháton, és Kárpátalja múlt iránt érdeklődő fiataljai egy hétre belekóstolhatnak abba, milyen volt a honfoglalás korának élete. Idén pedig még a megszokottnál is bőségesebb programválasztékkal kedveskedtek a szervezők a tábor résztvevőinek.

– Igyekeztünk játékos, ám mégis komoly tartalommal megtölteni a hagyományos tiszaháti jurtatábort – közli velünk Tóth Edit felelős nevelő –, hiszen manapság csak és kizárólag a történelmi hagyományok megismertetése már kevés lehet egy ilyen rendezvényen. A 12–16 esztendős gyerekek számára szervezett egyhetes rendezvényen elsősorban a honfoglaló magyarság belső értékeire, a fegyelemre, az összetartásra, a pusztai népek egymásért mindent vállaló mentalitására helyeztük a hangsúlyt. Úgy tűnik, a kárpátaljai fiatalok "vevők" ezekre a kissé talán régimódinak számító értékekre.

– Konkrétan mi tölti ki a táborlakók mindennapjait?

– Igen sokrétű elfoglaltságot biztosítunk a 70 táborlakó számára. Ennek érdekében a hagyományos kézműves-foglalkozások – fafaragás, rovásírás-tanulás, kosárfonás és fazekasság – mellett Zubánics László történész tartott számukra érdekfeszítő előadást a honfoglalás történelmi hátteréről. A magyarországi Szent László Lovagrend tagjai jóvoltából a fiatalok testközelből is kipróbálhatták, milyen lehetett a XI. században Szent István német lovagjaként vagy Koppány íjászaként részt venni egy korabeli csatában. Ami pedig az efféle megmérettetésekhez szükséges "előképzettséget" illeti, arról a mindennapi lovaglás és íjászat bevezetésével igyekeztünk gondoskodni. Ezenkívül komoly hangsúlyt helyezünk a helyi nevezetességek megtekintésére is. Kirándulást szerveztünk a Tiszapéterfalvai Képtárba és a Tiszaháti Tájmúzeumba is.

– Nem túl megterhelő mindez a gyerekek számára?

– Nem, hiszen mindenki saját érdeklődési köre szerint választhat a foglalkozások közül. Ha valakit jobban érdekel a kézművesség, mint a sportvetélkedők vagy a "csatározások", töltse nyugodtan idejét a kosárfonással vagy a fazekaskorong mellett. Az viszont szabály, hogy valamilyen elfoglaltságban és a táborhely rendben tartásában mindenkinek részt kell venni. Henyélni sem a honfoglalás háztűzőrzőjének és harcosának, sem a mostani jurtalakóknak nem szabad.

– Kik vesznek részt a táborban?

– Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Ifjúsági Szervezete által szervezett és a Szülőföld Alap által támogatott tábornak igen vegyes a "lakossága". Egy kicsit olyan, mint a korabeli Kárpát-medence etnográfiai térképe, hiszen a honfoglaló szittyák mellett sok ukrán anyanyelvű lakónk is van. Ők főképp a hegyvidéki járásokból érkeztek hozzánk egy kis magyar nyelv- és történelemlecke céljából.

Matúz István

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó