2009. augusztus 6., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 111-112. (784-785.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hátrány lehet a magyarellenesség

A jelenlegi ukrán vezetésnek a nemzetiségekkel, különösen pedig azok nyelvével való intoleranciája egyre inkább szemet szúr. Már nemcsak e közösségek szervezetei, hanem az egyik legnagyobb tömörülés: az ellenzéki Régiók Pártjának parlamenti képviselője is élesen elítélte az államnyelvi kizárólagosság politikáját, méghozzá éppen a kárpátaljai magyarság vonatkozásában. Emlékeztetőül: minderre azt követően került sor, hogy régiónkba látogatott a jövő évi elnökválasztás egyik nagy esélyese, Viktor Janukovics, s többek között tárgyalásokat folytatott Gajdos Istvánnal, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, Beregszász polgármesterével.

Vadim Kolesznicsenko, a Régiók Pártjának képviselője szerint Ukrajnának komoly bel- és külpolitikai következményekkel kell számolnia "a kárpátaljai magyar emlékművek megsemmisítése" miatt, mert Budapest jelentősen befolyásolhatja Kijev és az Európai Unió viszonyát új együttműködési megállapodásuk tervezett aláírásának küszöbén.

A honatya a tömörülés honlapján közzétett nyilatkozatában – amelyet ukrajnai és magyarországi hírforrások is átvettek – egyebek mellett megállapítja: Ukrajna nacionalista állampolitikájától nemcsak az orosz nemzetiségű állampolgárok szenvednek, hanem az ország minden más nemzetisége is. Példaként a vereckei magyar honfoglalási emlékmű és Petőfi Sándor ungvári szobrának megrongálását említi. A képviselő szerint már nemcsak a 150 ezres ukrajnai magyar közösségben beszélnek nagyon komolyan arról, hogy az ukrán nacionalistáknak közük van a magyar emlékművek – az ukrán állam által teljes tétlenséggel szemlélt – meggyalázásához, hanem hivatalos államközi szinten is. Ennek kapcsán utal arra, hogy jóllehet Budapest hivatalos jegyzékben tiltakozott Ukrajnánál, a rendőrség máig nem találta meg az elkövetőket, pedig az internet tele van az ukrán nacionalisták és szervezeteik hangzatos nyilatkozataival az emlékművek meggyalázásában való részvételükről. A politikus reméli, hogy az incidensek kapcsán benyújtott képviselői interpellációi segíteni fogják a rendőrség munkáját.

A kárpátaljai magyar emlékműveket ért atrocitásoknak komoly bel- és külpolitikai következményei lesznek Ukrajnára nézve, mivel az EU-tag Magyarország jelentősen befolyásolhatja Ukrajnának az unióhoz fűződő viszonyát új együttműködési megállapodásuk tervezett aláírásának küszöbén – emlékeztet Kolesznicsenko, aki szerint a jelenlegi ukrán hatalom azzal, hogy a magyar kisebbséget diszkriminálva bátorítja a szélsőségesek magyarellenes kirohanásait Kárpátalján, szeparatista hangulatot provokál a nemzetiség körében.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó