2009. augusztus 6., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 111-112. (784-785.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mennyibe kerül az új elnök a népnek?
Az elemzők száz hrivnyára taksálnak egy voksot

Az elnökjelölt regisztrálása két és fél millió, szavazatvásárlás száz hrivnyától száz dollárig, "majdannapszám" harminc hrivnya plusz étkezés... A kampány és a választás hivatalos és fekete tarifáiról a szakemberek és a politikusok is elfogulatlanul, meglepően nyíltan beszélnek.

A legutóbbi elnökválasztás mintegy félmilliárd hrivnyát vitt el a költségvetésből, úgy, hogy a Központi Választási Bizottság (CVK) kilenc és fél milliót még meg is spórolt. 2004-ben a legtöbbet (214,5 millió hrivnyát) a territoriális választási bizottságok tagjainak bérére költöttek, ötvenötmilliót fizettek az urnákért, majd huszonnyolcmilliót a szavazólapok és jegyzőkönyvek nyomtatásáért.

A CVK az előzetes számítások alapján a közelgő voksolásra a Viktor Juscsenko győzelmével véget ért választásra szánt pénz közel dupláját kérte, majd ezt is megfejelte, s most már egymilliárd 744 millió hrivnyára taksálja a költségeket. Ez azt jelenti, hogy minden egyes választópolgárnak 47 hrivnyájába kerül az új elnök.

Röpke fél év alatt vajon miért nőtt ekkorára az összeg? – teszi fel a kérdést a Podrobnosztyi. A hivatal ennek okát a Miniszteri Kabinet július 22-én kelt rendeletével magyarázza, melynek értelmében lényegesen megemelték a bizottsági tagok honoráriumát.

A CVK harminc elnökjelölttel számol. Ezek mindegyike két-két megfigyelőt delegálhat a territoriális választási bizottságokba, tehát minden testület legalább hatvantagú lesz. Összesen pedig 13 500-an tevékenykednek majd a bizottságokban, a 33 ezer szavazókörzetben pedig több mint kétmillióan közreműködnek a választás lebonyolításában. E szerint a territoriális bizottság minden egyes tagja 730 hrivnyára számíthat.

A Podrobnosztyi elemzője szerint az elnökjelöltek most kevésbé lesznek bőkezűek, mint 2004-ben voltak. Ennek oka, hogy a krízis következtében a főszponzorok vagyona szemmel láthatóan olvad. Egyes szakértők azt állítják, hogy a korábbi megmérettetéskor az egyik jelölt nem kevesebb mint egymilliárd dollárt költött a kampányára és a kapcsolt dolgokra. Alekszej Kovs, a Novaja Gazeta szakírója szerint most összesen ennyi pénz forog majd, s a legesélyesebbek kétszázmillió körül áldoznak a győzelemre.

Minden bizonnyal elmaradnak a látványos, világsztárokat felvonultató ingyenkoncertek. A majdanmunkásoknak csúfolt bérlelkesedőknek a múltkori ötven helyett meg kell majd elégedniük harminc hrivnyával, az ebéd viszont marad.

Még tavasszal az ukrán választók bizottsága azt prognosztizálta, hogy jövőre minden korábbinál nagyobb méreteket ölt a szavazatvásárlás. A válság közepette ennek a "kedvnövelő" módszernek minden bizonnyal nagy szerepe lesz – véli Olekszandr Csernyenko, a civil szervezet vezetője.

A voksvásárral kapcsolatban a Szevodnya Viktor Janukovics kijelentését idézi. E szerint a Régiók Pártjának vezetője Beregszászban azt állította, hogy ellenlábasai száz dollárt sem fognak sajnálni egy szavazatért. A lap elemzője szerint ez költői túlzás, a meggyőzésre fordított összeg száz hrivnya körül mozog majd.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó