2009. augusztus 6., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 111-112. (784-785.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szőttes pirossal-feketével

Immár harmadik alkalommal rendeztek Nagyberegen szőttes fesztivált. A falu sportpályáján Orosz Márta polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárulnak a falu fejlődéséhez, a polgármesteri hivatal és az óvoda felújításához, valamint akik segítséget nyújtottak az elmúlt időszak belvízkárainak felszámolásához.

A Mini Miss Nagybereg–2009 kategóriában a 4–6 éves korosztály képviselői versengtek a szépségkirálynői címért. A kategória második udvarhölgye Zsupán Anasztázia, első udvarhölgye Csapó Beatrix, míg a kategória győztese Ábrahám Beatrix lett. A 7–12 éves lányok között a zsűri Besenyi Barbarát találta legszebbnek Orosz Krisztina és Orosz Nikoletta előtt. A fiúk sem maradtak ki a szépségversenyből: Mister herceg–2009 Kopor Szebasztián, Mini mister–2009 Tarkovics Roland lett. Fellépett a Grácia tánccsoport, az Integrál zenekar, a Beregszászi Dixieland Band, az Újfehértóról érkezett Németi Brigitta, aki az idei Megasztár egyik résztvevője volt, Birtók Gyöngyi kovászói énekes, valamint a Mezőkaszonyból érkezett Kovács Alexandra.

A felállított sátraknál lehetőség volt megtekinteni a nagyberegi középiskolások, valamint a kígyósi szövőasszonyok által készített munkákat. A szőttesek készítésének nagyberegi hagyományairól Prófusz Marianna, a népművészet mestere, a Nagyberegi Középiskola tanára tájékoztatta lapunkat.

– 1979-től, azaz idén szeptemberben már 30 éve lesz annak, hogy szövésoktatás folyik az iskolában – mondja. – Mindig a 8–11 osztályos tanulók azok, akik bővebben ismerkedhetnek meg a szövés és a hímzés rejtelmeivel. A mostani kiállításon a 10. osztályos tanulók vizsgamunkái tekinthetők meg. Bízok abban, hogy a gyerekek a továbbiakban is nagy lelkesedéssel sajátítják el a szövés tudományát, és öregbítik a térség hírnevét. Mind a szőtteseken, mind a hímzéseken kimondottan beregi motívumokat dolgozunk fel. A régi kendőkről átvett mintákat – makkos, tölgyleveles, szegfűs, rákos stb. – alkalmazunk. Valamennyi lány, aki elvégzi a nagyberegi középiskolát, megtanul hímezni és szőni. Törekszünk arra, hogy a felnövekvő generáció az anyanyelve mellett a népi hagyományokat is megőrizze és ápolja. Ma már számos itt végzett diák gyakorlati szakoktató – nyilatkozta a tanárnő.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó