2009. augusztus 6., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 111-112. (784-785.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Eső és rendőr együtt zabolázott

Sűrű, apró szemekben szitál az eső. A közúti járőrszolgálat VW-je a megyeszékhelyt elkerülő körgyűrűn halad. Ivan Kirlik hadnagy a volánt tekeri, míg járőrszolgálatra beosztott társa, Szerhij Matyovka főhadnagy a forgalmat figyeli.

Éjszakai szolgálatos kollégáitól hallotta, hogy az égiháborút és sok helyen az utakra dőlt fákat leszámítva, megyénk útjain, hála Istennek, nem történt komoly baleset.

Mintha az eső és a rendőri jelenlét megzabolázná az autósokat. A kincsesi letérőnél aztán feltűnik valami. Egy másik járőr olasz rendszámú autót állít meg. A taljánok túllépték a megengedett sebességhatárt, mondja Mihajlo Matejko, az intézkedő rendőr-zászlós. Készül a jegyzőkönyv, ami után a külföldiek első útja a legközelebbi bankhoz vezethet, hogy befizessék a 255 hrivnya büntetést. A rendőr ugyanis nem alkalmazhat helyszíni bírságot. A balesetveszélyes útszakaszon, amire apró betűs ukrán nyelvű tábla is figyelmeztet, a leggyakoribb kihágás a gyorshajtás.

Kissé távolabb ismét "kapás" van. A megállni tilos táblát egy KamAZ vezetője figyelmen kívül hagyta és kővel megrakodott autójával nyugodtan leparkolt. Okmányok, fuvarlevél rendben. De az autós a bírságot nem ússza meg. Jegyzőkönyv, kiállított számla a befizetendő összegről.

A legtöbb probléma ezen a délelőttön Vaszil V.-vel van. A férfi egy öreg Ladával igyekezett a megyeszékhely felé. Az illető átlépte a záróvonalat. A rendőrök villantanak a megkülönböztető jelzéssel. A Lada fékez. Mint kiderül, nemcsak KRESZ-t sértett. A sofőr irataival is gondok vannak. Órákig tartó pepecselés kezdődik. Miközben a főhadnagy összeállítja a jegyzőkönyvet, kollégája figyeli a forgalmat. Mint mondja, rengeteg a papírmunka. De a jegyzőkönyv felvételére szükség van. A dokumentált esetekkel tudnak elszámolni a műszak után írandó jelentésben. S bár a kirótt bírságok összege nem hat ki a rendőrök fizetésére, a lefülelt szabálysértők számát nyilvántartják és az előléptetésnél, premizálásnál ez is nyom a latban.

A mostani járőrözés során útjainkon nem történt baleset. A közlekedési járőrszolgálat munkatársai szerint ez a szigorúbb bírságoknak köszönhetően mind gyakrabban fordul elő.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó