2009. augusztus 6., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 111-112. (784-785.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Emlékhely varjúlaposon

Nyírteleken háromnapos városnapi ünnepség keretében került sor a varjúlaposi emlékhely felavatására. Az egykori gyűjtőtábor helyén kialakított siratófalon három emléktáblát helyeztek el. Az egyik az itt raboskodott kárpátaljaiaknak a második a hitleri megszállás elől e vidékre menekült lengyel állampolgároknak, a harmadik a zsidó gyűjtőtábor áldozatainak állít emléket. Magyar László, Nyírtelek polgármestere rámutatott, ezek a táblák nem csupán emlékeztetnek, de figyelmeztetnek is, hogy soha ne ismétlődjenek meg ilyen szomorú történések. Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója arról szólt, hogy aki nem képes emlékezni a múltra, annak az a sorsa, hogy megismételje azt. Az emlékhelynek kárpátaljai vonatkozása is van. 1939-ben 40 szicsgárdistát internáltak Varjúlaposra. Ugyanazon év augusztusától kezdve 8–10 fős csoportokban szabadon bocsátották őket.

Összegeztek a környezetvédők

Az első fél év eredményeinek összegzése, valamint a víztisztító állomások állaga volt a fő téma a megyei állami környezetvédelmi felügyelőség legutóbbi szakkollégiumán. A fórum munkájában részt vettek a nemzeti parkok, a katasztrófa-elhárítás és az ügyészség vezetői. Jurij Pavlej, az állami felügyelőség vezetője szerint a félévi teljesítmény alapján elégséges osztályzatot érdemelnek beosztottjai. Megállapítást nyert, hogy az eddiginél erőteljesebb odafigyelést és határozottabb fellépést igényel a környezetre veszélyes objektumok építésének, rekonstrukciójának, műszaki fejlesztésének engedélyeztetése.

Forgalomkorlátozás a Tisza-hídon

Burkolatfelújítást végeznek a záhonyi Tisza-hídon. Emiatt időszakosan félútpályás forgalomkorlátozásra és hosszabb várakozási időre kell számítaniuk az autóval utazóknak, tájékoztatta lapunkat Fülöp Gergely, a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője. A korlátozás a tervek szerint augusztus nyolcadikáig lesz érvényben. A rendőrség kéri az utazókat, hogy lehetőség szerint válasszák inkább az Asztély–Beregsurány, a Harangláb–Lónya vagy a Mezőkaszony–Barabás határátkelőt.

Viharkárok Ukrajna-szerte

Hét megyében 131 település szenvedett viharkárokat a legutóbbi ítéletidőben – tájékoztatott a Podrobnosztyi.

Lembergben kidőlt fák, elszakadt vezetékek bénították meg egy időre a forgalmat, a megyében 32 településen szünetelt az áramszolgáltatás. Komoly fennakadásokat okozott a vihar Rivne, Vinnica, Hmelnickij, Ternopil, Volinszk és Ivano-Frankivszk megyében is.

Befejezte körútját a pátriárka

Befejezte ukrajnai körútját Kirill, Moszkva és minden oroszok pátriárkája.

Az egyházfő vizitje utolsó állomásaként a Ternopil megyében lévő Uszpenszkij kolostort – mely a kijevi után a második legjelentősebb pravoszláv szentély Ukrajnában – kereste fel. Mint azt hírében a Podrobnosztyi is aláhúzza, az orosz pátriárka látogatása egyházi jelentősége mellett politikai tartalommal is bírt. Missziójának sikerességéről azonban megoszlanak a vélemények. Többen eleve visszautasították egyházegyesítő törekvéseit, mások Moszkva befolyásának erősítését vélték felfedezni megnyilvánulásaiban.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó