2009. augusztus 6., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 111-112. (784-785.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A Balatonban lubickoltunk

A Csapi Nyugdíjasklub hosszú évekre visszanyúló kapcsolatokat ápol az anyaországi testvérszervezetekkel, az országos és megyei nyugdíjas érdekvédelmi testületekkel. Ennek köszönhetően számos szép kiránduláson vehettünk már részt. A napokban a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Vasutas Nyugdíjas Szövetség és a záhonyi Életet az éveknek nyugdíjasklub invitált bennünket anyaországi utazásra.

A háromnapos kirándulás szervezői gazdag és feledhetetlen élményeket biztosító programról gondoskodtak. A csapiak közül senki, vendéglátóink közül is csak kevesen jártak eddig Veszprémben, utunk első állomásán. Az öreg, csikorgó ízületek valósággal megifjodtak, amikor a szépséges város romantikus utcáit jártuk. Bebarangoltuk a történelmi városrészt, látogatást tettünk a várban és tisztelegtünk államalapító királyunk és felesége szobra előtt. Áthaladtunk az eddig csak fényképről ismert viadukton.

Az élmények hatása alatt hajtottuk álomra fejünket, hogy másnap kipihenten vágjunk neki az újabb kalandoknak, melyek Herenden folytatódtak. Az 1826-ban alapított porcelángyárban tett látogatást soká emlegetjük majd. Sokunk álma vált valóra azáltal, hogy a Porcelánium épületegységben megismerhettük a művészi porcelán gyártásának fortélyait.

Bevezetőül megtekinthettük a herendi porcelángyártás történetéről szóló filmet, majd szemtanúi lehettünk, miként lesz a nehéz és képlékeny masszából leheletfinom, könnyű és ízlésesen díszített porcelán. A gyár múzeumában pedig a legféltettebb kincseiket, legendák övezte ritkaságaikat vehettük szemügyre.

A leginkább várt program azonban a magyar tengerre tett kirándulás volt. A szervezőknek hála egy teljes napot tölthettünk el a Balatonon, pontosabban Balatonalmádiban.

Lenyűgöző volt a tó. A kiránduláson részt vevők többsége ugyanis még soha nem járt a Balatonon. Hajnalban értünk a "mi tengerünkhöz", és akkor pillanthattuk meg, amikor legszebb arcát mutatja. Zöldesen fénylett a víztükör, fölötte lágy ködfátyol lebegett és végtelennek tűnő békét és nyugalmat árasztott a táj. Lehet, hogy megmosolyogtató, de mi bizony áhítattal léptünk a simogató habok közé.

Nem győztünk betelni az elénk táruló festői látvánnyal, gyerekes örömmel pancsoltunk és jártuk be a szépen gondozott strandot, élveztük a bábeli hangzavart és cseppet sem zavart a tömeg. Természetesen nem hagyhattuk ki a Balaton körül termő szőlők levének és a tóból kifogott halakból készült fenséges halászlének a megkóstolását.

Az elmondottak csak kiragadt pillanatok, mert még szép magyar nyelvünk is szegény ahhoz, hogy elmondjuk, milyen élményekben volt részünk, amiért ezúton is köszönetet mondunk a kirándulást megszervező vendéglátóinknak.

Balogh Alice,

a Csapi Nyugdíjasklub elnöke

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó