2009. augusztus 6., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 111-112. (784-785.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Határ-sáv
Maradt a sör és a kamion

A vámszolgálat csempészési kísérlet és a vámtörvény megsértése miatt rakományával együtt elkobozta azt a kamiont, mely Szlovákia felől lépett be az Ungvári Vámhivatal területére.

Mint arról Szerhij Brovko, a Csapi Határőrosztag szóvivője beszámolt, az ukrán rendszámú nyerges vontatós Mercedes ukrán állampolgárságú vezetője az éjszakai órákban hajtott be a vámterületre. A vezető által bemutatott okmányok szerint a rakomány 19 575 dollár értékű, hordós kiszerelésű Heineken sör volt.

A vámvizsgálat során azonban a vezetőfülke egyik rejtett zugából előkerült egy másik iratcsomag. Ezen, mint megállapítást nyert, szerepeltek a valós adatok. Eszerint a szállítmány értéke 30 015 euró. A lefoglalt kamion és sör összértékét mintegy félmillió hrivnyára becsülik.

Ukrajna a legnagyobb cigarettaexportőr

Ez a megállapítás azonban csak a csempészett dohányáru vonatkozásában állja meg a helyét. A Magyar Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatója szerint legalábbis a Magyarországra illegálisan bekerülő cigarettamennyiség több mint fele Ukrajnából érkezik.

Csak az év első negyedében 2200 csempészési kísérletet hiúsítottak meg az ukrán–magyar államhatáron, 53 000 karton dohányterméket koboztak el. Ugyanakkor a magyar–szerb határon 5500, a magyar–horvát határon pedig 42 000 karton cigaretta akadt fenn a vámosok hálójában. A szigorú tiltás és szankció ellenére egy év alatt 36 százalékkal nőtt a Magyarországra csempészett dohányáru mennyisége.

A határőrség emlékeztet arra, hogy az EU-s országokba belépő ukrán állampolgárok számára repülőút esetén maximum 200 szál, azaz tíz csomag cigaretta bevitele engedélyezett. Más közlekedési eszközzel történő utazás során az engedélyezett mennyiség 40 szál. A szabálysértőket pénzbírsággal büntetik, de indokolt esetben bűnvádi eljárás is indítható ellenük.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó