2009. augusztus 6., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 111-112. (784-785.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyre több az erőszak

A rendőrség szakértői nagyrészt a televízió, az internet káros hatásának tudják be, hogy vidékünkön évről évre több erőszakos nemi közösülés történik. Az ilyen bűncselekmények pontos száma nem tudható, mert az esetek többsége sajnos rejtve marad.

Strandolás, kirándulás, laza, vagy éppen hiányos öltözet, némi alkohollal oldott gátlások és máris megvannak a feltételek. S aki nem tud ellenállni a csábításnak, az egy kis gyönyör miatt nagy bajba kerülhet. Hacsak a sértett nem áll el a feljelentéstől. Tény, hogy a nemi erőszak a legalantasabb bűncselekmények sorába tartozik. A törvény szigorúan bünteti az elkövetőt, de még ennél is rosszabb az, ami a rács mögött vár rá. Ott ugyanis a rabtársak művelik az illetővel ugyanazt, amit szabadlábon ő maga követett el.

Az idén voltak olyan forró napok, amikor egyszerre több nemi erőszakról kaptak bejelentést a rendőrök. A legsúlyosabb esetek a Técsői járásban történtek. Kökényesen valaki idős asszonyokra támadt és megerőszakolta őket.

A magányosan élő nyolcvanéves Olena házába tört be egy ittas fiatalember, aki fajtalankodni kezdett vele. A férfinak már-már sikerült elérnie a célját, de az idős asszony segélykiáltásait meghallották a szomszédok és a segítségére siettek. A fiatalember elmenekült. De a gerjedelme oly erős volt, hogy rögvest más áldozat után nézett. Ismét egy magányos idős nőt szemelt ki. Betörte az ablakot, bemászott a nyolcvanhárom éves asszonyhoz és megerőszakolta.

A perverz hajlamú tizenkilenc éves fiatalembert őrizetbe vették. Vallomásában elmondta, hogy a falusi klubban volt táncmulatságon, ahol korabeli lányokkal szeretett volna szexuális kapcsolatot létesíteni, de nem járt sikerrel. Ezért döntött úgy, hogy inkább az öregeknél próbál szerencsét...

Az előbbi eset gyanúsítottját elfogták. A fentivel csaknem azonos időben Huszton történt nemi erőszak elkövetőjét viszont a mai napig keresik a rendőrök. A huszonhárom éves fiatalember az esti órákban az utcán erőszakolta meg a tizenhét éves lányt, aki csak napok múltán mert feljelentést tenni. A férfi az utcán követte a sötétedés után hazafelé tartó lányt és annak otthona közelében egy bokros részen támadta meg.

A nagyszőlősi járási Szászfalu autóbuszmegállójában a menetrend szerinti járatra várakozott egy huszonnégy éves nő. Este nyolc óra lehetett, amikor megállt előtte egy személygépkocsi. Az autóban három fiatalember ült. Kiszóltak a lánynak, hogy szálljon be, elviszik. Az nem sokat gondolkodott az ajánlaton. Tekeháza határában azonban az autó vezetője váratlanul elfordította a kormányt és lekanyarodott egy mellékútra. Ott a férfiak azt követelték, hogy a lány orálisan elégítse ki őket. Amikor megtörtént a dolog, a férfiak otthagyták az útszélen. Az erőszakoskodók kilétére egyelőre nem sikerült fényt deríteni.

Egy másik, nagyszőlősi incidens gyanúsítottjait sikerült megtalálni a rendőröknek, de az áldozatnak nyoma veszett. Az eset még az év elején történt. Egy húszéves lány szülei jelentették be gyermekük eltűnését. A nyomozás során nyert megállapítást, hogy három fiatalember tuszkolta be egy gépkocsiba, majd ismeretlen helyre vitték és azóta senki nem látta őt.

A rendőrség letartóztatott három huszonéves helybélit, akik rövid tagadást követően beismerő vallomást tettek. Elmondták, hogy az egyik bárban iszogattak, amikor a szomszédos asztalnál megakadt a szemük a lányon, akit látásból ismertek is. Figyelték a csinos teremtést, s amikor az távozott, utána mentek, majd egy alkalmas pillanatban ketten kiugrottak, megragadták és erővel betuszkolták a gépkocsiba.

A gyakorlatilag emberrablást elkövető fiatalok a Tisza felé vették az irányt. Egy elhagyatott helyre igyekeztek, hogy ott kedvüket töltsék a lánnyal. Amikor megálltak és próbálták levetkőztetni, a sértettnek sikerült kitépni magát a férfiak karjaiból és futásnak eredt. A gyanúsítottak azt állítják, hogy hagyták elmenni. A menekülő a Tiszába vetette magát és ők többé nem látták, nem tudják, mi lett vele.

A három férfi mostanáig szabadlábon védekezett. A napokban azonban az ügyészség elrendelte a banda két tagjának őrizetbe vételét, mert felmerült a gyanú, hogy több hasonló bűntényt is elkövettek, illetve hajlamosak elkövetni. Egyiküknek ráadásul van egy felfüggesztett börtönbüntetése is, amit kénytelen lesz letölteni.

Ukrajnában az erőszakos nemi közösülésért a törvény szerint az elkövető háromtól tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó