2009. augusztus 1., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 110. (783.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Romatüntetés – magyar őrizetbe vettek

Megbírságolt a román csendőrség Csíkszeredában hat "vármegyés" magyart – köztük egy magyar állampolgárt –, akik romák ellen tüntettek a székely városban – jelentették román hírügynökségek.

Romani Criss szerint a Hargita megyei Csíkszentmártonban júliusban kirobbant magyar–roma konfliktus során bebizonyosodott, hogy a magyar lakosság a roma közösséget rettegésben tartja. A konfliktus abból kerekedett, hogy egyik roma férfi leszúrta az egyik helyi magyar lakost. A faluban már rég parázslott a feszültség a két közösség között, s annak oka elsősorban az volt, hogy a romák a magyarok földjein legeltették állataikat.

Mivel a hatóságok az elkövetőt másnap szabadlábra helyezték, a település magyar lakosai megrohamozták a romák házait, és felgyújtottak egy gazdasági épületet. A romák közül a legtöbben a közeli erdőkbe menekültek, és onnan napokig nem jöttek elő.

A roma tüntetést megzavaró magyar álarcos fiatalok a roma közösséget sértő transzparensekkel és Árpád-sávos lobogókkal érkeztek a helyszínre. A zászlókból ítélve, román hírforrások azt állították, hogy a fiatalok "a Magyarországon betiltott Magyar Gárda, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai".

A csendőrség a gyülekezési törvény előírásainak megsértése miatt a fiatalokat 2000 és 4000 lejes bírsággal sújtotta – tudta meg a Népszabadság.

Antal Attila csíkszeredai alpolgármester úgy vélte, a szóban forgó fiatalok nem tettek egyebet, mint hogy bebizonyították a magyarok intoleranciáját a roma közösséggel szemben.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó