2009. augusztus 1., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 110. (783.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Bírálja a nyelvtörvényt a pozsonyi EP-képviselő

Felesleges indulatok lobbanhatnak fel a nyelvtörvény miatt – mondta a Népszabadságnak adott interjúban a szlovák EP-képviselő, aki az Európai Bizottságtól és az Európa Tanácstól kért szakmai véleményt a jogszabályról.

Anna Záborská a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH ) jelöltjeként került be ismét az EP-be. Ő az első szlovák politikus, aki nyilvánosan felemelte a szavát a nemrég módosított és szeptembertől hatályos nyelvtörvény ellen.

– A pozsonyi állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában élesen bírálta a módosított szlovák nyelvtörvényt. Miért?

– Mert legalábbis rosszindulatúnak tartom. Ugyanis stresszeli a lakosság egy részét, amely a nem egyértelmű rendelkezések miatt sosem tudja majd, miként reagálnak az illetékes hivatalnokok. Mikor és miért rónak ki rájuk pénzbírságot. Emiatt teljesen felesleges feszültségek és indulatok lobbanhatnak fel közéletünkben, főleg Szlovákia vegyesen lakott területein. Ez helytelen nemzetiségi politika. Egyébként arról sem vagyok meggyőződve, hogy a módosított jogszabály összhangban van-e az uniós és az emberjogi normákkal, ezért levélben kértem állásfoglalást az Európai Bizottságtól és az Európa Tanácstól. A szabadságok miatt szeptember elejére várom a választ. Akkor is rossznak tartom majd a törvényt, ha a külföldi szakemberek történetesen nem találnak alapvető kivetnivalót.

– Véleményét máris keményen bírálta Monika Flasíková-Benová, a kormánypárti Smer egyik európai parlamenti képviselője, aki egységes fellépésre ösztönzi szlovák kollégáit a nyelvtörvény ügyében. Felhívta vagy netán megfeddte már?

– Csak a sajtón keresztül fejezte ki rosszallását, amin nem csodálkozom, mert ő a legerősebb szlovák kormánypárt jelöltje. Én pedig minden esetben, ezúttal is csak a lelkiismeretemre hallgatok. Így képviselem a legtisztességesebben Szlovákia érdekeit.

– Olyasmit is mondott az Európai Szocialistákhoz tartozó kolléganője, hogy a Fidesz egyes megnyilvánulásait bezzeg nem ítéli el, mert ők is az Európai Néppárt tagjai, akár csak az ön pártja. Mit szól ehhez?

– Nem helyénvaló a hazai belpolitikai csatákat Brüsszelben és Strasbourgban is folytatni. Egyébként pedig most nem a Fidesz a téma, hanem a szlovák nyelvtörvény.

– Milyen további lépéseket tervez ebben az ügyben?

– Az a szeptemberi fejleményektől függ. Részben az akkorra várt írásbeli állásfoglalásoktól, jórészt pedig attól, hogy miként alkalmazzák majd a jogszabályt. Ha ismét megszólal a lelkiismeretem, vagyis tarthatatlannak ítélem meg majd a helyzetet, akkor megtalálom a módját, hogy újra lépjek.

– Találkozott-e, egyeztetett-e ebben az ügyben a magyar vagy más országbeli EU-képviselőkkel?

– Nem, és nem is fogok, mert ezt a problémát a szlovák képviselőknek kell megoldaniuk.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó