2009. augusztus 1., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 110. (783.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Krízis és magyarázat

Néhány hónap alatt a hrivnya a vezető valutákkal szemben majd a felére leértékelődött. A Nemzetközi Valutaalap követelményeit teljesítendő a kormány számos megszorító intézkedés meghozatalát vállalta. Független elemzők szerint ez így együtt az ukrajnai átlagpolgárt még a korábbinál is reménytelenebb helyzetbe hozza.

Miután a dollár jócskán átlépte a lélektaninak mondott nyolc, az euro pedig a tizenegy hrivnyás határt, a bankközi kereskedelemben némileg – legalábbis az említett árfolyamhoz képest – elkezdett erősödni a hrivnya. Mindezek ellenére – legalábbis a Podrobnosztyi elemzője szerint a fél évvel ezelőtti árfolyamok már soha nem térnek vissza, ami azt jelenti, hogy bármilyen irányt is vesz a pénzügyi spekuláció, a fizetésből élők csak vesztenek, hisz jövedelmük nem követi az inflációt, megtakarításaik pedig veszítenek fizetőértékükből.

Mindezzel kapcsolatban a LigaBizniszInform közzétette az Ukrán Nemzeti Bank magyarázatait. A pénzintézet az ukrán fizetőeszköz devalvációjának fő okát a szociális, a monetáris és a fiskális politika ellentmondásaiban, hibáiban látja.

Olekszandr Szavcsenko az 5-ös csatorna egyik műsorában kifejtette: kríziskor nem ajánlatos megszorításokra alapuló fiskális és monetáris politikát folytatni. Ilyen körülmények közt az egyedüli logikus lépés, ha pénzt áramoltatnak a gazdaságba – vélekedett a nemzeti bank elnökhelyettese. A szakember kifejtette azon meggyőződését, hogy a hrivnyát világszerte alulértékelik.

Bizonyos pénzromlás mindig létezik – magyarázta Szavcsenko, – ám az ukrán fizetőeszköz értékvesztését mesterségesen is gerjesztik. Mindemellett pedig ugyancsak negatív hatást gyakorol az ukrán pénzpiacra a politikai instabilitás, s nem kedvez az árfolyamnak a közelgő elnökválasztás sem.

Azt, hogy mindez miként csapódik le a mindennapokban, milyen feszültségeket kelt az ország társadalmi életében, az elemzők szerint könnyű kiszámítani. Amennyiben szeptembertől valóban bevezetik a Nemzetközi Valutaalap által az Ukrajnának megítélt hitelkeret további részleteinek folyósításához feltételül szabott megszorításokat (kedvezmények megvonása, a minimális nyugdíj és minimálbér befagyasztása, az energiahordozókért tartozó lakossági fogyasztók megbírságolása), a már amúgy is fizetésképtelen rétegek helyzete egyszerűen kilátástalanná válik. Ez a társadalmi elégedetlenség mellett, a vásárlóerő radikális csökkenése miatt a termelést is visszaveti. Mindez azt jelenti, hogy míg Nyugat- és Közép-Európa a pénzügyi és gazdasági világkrízis betegségéből előbb-utóbb gyógyultan kerül ki, addig Ukrajnán elhatalmasodik a kór.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó