2009. augusztus 1., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 110. (783.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Táborozás – 2009

A KAMOT Jótékonysági Alapítvány (KAMOT JA) szervezésében első ízben került megrendezésre Felsőremetén a Kazinczy Akadémia.

A résztvevőket Doma István, a tábor főszervezője köszöntötte. Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány (KMOA) elnöke elmondta: ez a hét elsősorban pihenést kell hogy biztosítson, hiszen a környezet gyönyörű, és a remetei nyaraló arra is alkalmas, hogy a gyerekeken kívül a felnőttek, a pedagógusok is jól érezzék magukat.

– A tanárok olyan előadásokat hallhatnak itt, amelyek ismeretanyagát az oktatás folyamán tudják majd alkalmazni. A beszélgetések során azokat a problémákat is szeretnénk kibontani, amelyek a kárpátaljai magyar pedagógus-társadalmat foglalkoztatják – mondta Zubánics László.

– Alapítványunk ezen a helyszínen eddig ifjúsági táborokat szervezett, de úgy gondoltuk: nemcsak a gyerekek érdemlik meg a nyári pihenést, hanem a pedagógusok is. Közben egy kis szakmai továbbképzéssel, vitaindítókkal kiegészítve a programot, tartalmas kikapcsolódást akartunk nyújtani – mondta Kocsis Mária, a KAMOT JA elnöke.

Ami a kikapcsolódást és tartalmas pihenést illeti, a közel egyhetes táborozásba sok minden belefért. Zubánics László a kárpátaljai magyar oktatás jelenéről és jövőjéről fejtette ki gondolatait, majd A kárpátaljai magyarság helye és szerepe Európában címmel tartott előadást, történészi szerepben pedig Kazinczyról és koráról beszélt az érdeklődőknek. A táborozók kézműves foglalkozásokon vehettek részt, fellépett a Szabó Tibor által vezetett eszenyi Ritmus néptáncegyüttes, és táncház is volt.

Kádár Rozália magyar szakos tanár Kazinczy öröksége a mai magyar nyelvben címmel tartott előadást, majd Szilágyi Lajos, a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója a magyar iskolák problémáiról és feladatairól beszélt.

A csapat Nedbál Klára, a Beregszászi Magyar Gimnázium történelemtanárának vezetésével a Turul nyomában címszó alatt olyan történelmi helyeket látogatott meg, mint a dolhai Turul, a nagyszőlősi Perényi-kastély, a tiszaújlaki Turul-emlékmű, a péterfalvai György-kastély, illetve a Farkasfalvai Tájmúzeum.

Nyáron több táborozási lehetőség közül választhatnak a kárpátaljai fiatalok. Bereg-vidék egyik legközkedveltebb keresztyén táborhelye a balazséri Béthel Konferencia-központ.

A főépület egykor a Horthy Miklós rokonságának tulajdonát képező régi kúria volt, majd a szovjet időkben katonai kiképzőtábor. Meglehetősen rossz állapotban kapta meg az egyház és újította fel.

A közel másfél hektáron elterülő ingatlant először 2001 nyarától kezdtük ifjúsági táborozásra használni – mondja Márkus Kálmán gondnok, a központ világi vezetője. A nyári időszakban 10–12 héten át egyhetes periódusokban fogadjuk a hozzánk érkező gyermekeket, elsősorban a 14–15 éves korosztályt. A táborok ideje alatt különböző játékos módszerekkel igyekszünk a hozzánk érkező fiatalokat keresztyén szellemre nevelni.

– Honnan érkeznek a gyerekek?

– Bereg-vidék összes református gyülekezetéből, valamint Szernyéről, Barkaszóról, Beregrákosról, Munkácsról, Dercenből és Fornosról jönnek hozzánk.

– Milyen programokat kínálnak?

– A vezetők igyekeznek úgy összeállítani a programot, hogy egy-egy, az adott térségre jellemző problémakört öleljen fel. Azoknál a falvaknál, ahol jellemző gond például az alkoholizmus, a lelkész rámutat arra, milyen következményei lehetnek a túlzott mértékű alkoholfogyasztásnak. A városból érkezett csoportok esetében nem ritka, hogy a drogfogyasztás veszélyei kerülnek szóba. Több alkalommal tartunk angol nyelvű tábort. A közelmúltban 12 előadó érkezett Írországból és Amerikából. Egyre népszerűbbek a kézművestáboraink is, amelyen a fiúk fafaragással, a lányok pedig szövéssel, gyöngyfűzéssel foglalkoznak. A heti program elsősorban a központ területére korlátozódik, de volt már kirándulás a munkácsi várba és a Sipot vízeséshez is.

A központ télen sem áll kihasználatlanul. A téli időszakban felnőtt hitoktatás folyik az egyházmegye missziós bizottságának szervezésében. Férfiaknak, házaspároknak, asszonyoknak szóló heteket tartanak. A fűtött rész 50–60 személy befogadását teszi lehetővé.

A holland nunspeeti református gyülekezet küldötteinek részvételével immár másodszor szerveztek gyermektábort Huszton. A helyi magyar iskolában mintegy száz fő részvételével zajló eseményen a fiatalok három korcsoportban – az 5–9, a 10–12 és a 13–16 évesek – hallgatták az előadásokat. A gyermekek nagyon jól érezték magukat, felekezetre való tekintet nélkül, ugyanis többségük nem református, hanem görög katolikus, pravoszláv és római katolikus volt.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó