2009. augusztus 1., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 110. (783.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Még tart az ellenőrzés

A július folyamán kialakult epidemiológiai helyzet miatt a megyei Köjál főorvosa rendelkezése értelmében soron kívüli ellenőrzések kezdődtek és még most is tartanak azoknál az üzemeknél, vállalatoknál, amelyek krémes cukrászkészítményeket, konyhakész és félkész termékeket állítanak elő, illetve értékesítenek, közölte lapunknak Szvitlana Giga, a megyei Köjál étkeztetési higiéniáért felelős orvosa. Ezek célja az egészségügyi szabályok betartatása.

Az eddig ellenőrzött 176 vállalat közül 65-nél derült fény a közegészségügyi előírások megsértésére, melyeket adminisztratív felelősségre vonás követett. A törvénysértő cégeknél korlátozták a termékgyártást, a felelősökre 66 esetben büntetést róttak ki, 15 cég tevékenységét felfüggesztették, 3 helyen rendelték el a rossz minőségű és veszélyes élelmiszerek forgalomból való kivonását, 41 személyt pedig eltiltottak a munkától. A cégek vezetőit kötelezték az egészségügyi-műszaki és egészségügyi-higiéniai feltételek megteremtésére.

Mivel a krémes sütemények fertőzésveszélyesek, a közegészségügyi dolgozók a baj megelőzése érdekében több intézkedést foganatosítottak.

A megyei Köjál főorvosa Ungváron és Munkácson ideiglenesen megtiltotta a krémmel készült termékek gyártását. Azoknál a cégeknél, ahol a tüzetes ellenőrzéskor és a termékek laboratóriumi vizsgálatai során nem tártak fel egészségügyi törvénysértést, újraindulhatott a termelés.

Arra is fény derült, hogy a közétkeztetési vállalatoknál sok esetben megszegték azt a törvényt, mely szerint az év legmelegebb időszakában tilos főzött, túrós, valamint tejszínes krémmel készült termékeket előállítani.

Ugyancsak sokan vétettek azon hatályos jogszabály ellen, miszerint a cukrászatoknak, a főzött és tejszínes krémmel töltött produktumokat tilos a cégen kívüli létesítményekbe szállítani. A krémes áruk többnyire nem tojáspótlóval készültek, ami szintén szabályellenes.

Kiderült, hogy az edények, felszerelések és berendezések fertőtlenítését nem az előírt szerekkel (Bilizna, Oniksz stb.) végezték. Több esetben érvénytelen volt a dolgozók egészségügyi ellenőrzését igazoló engedély. Előfordult, hogy önkényesen, a vállalat kapacitását figyelmen kívül hagyva bővítették a termékválasztékot. Sok esetben hiányzott a hivatalos laboratóriumi minőségellenőrzés, és még egy sor egyéb szabálysértést tártak fel a közegészségügyi dolgozók.

Mint kiderült, az utóbbi tömeges ételmérgezésekért a szalmonella baktérium a felelős. Ez a 2–4 mikromilliméter nagyságú mikróba természetes viszonyok között is előfordul a különböző állatokban, elsősorban a háziszárnyasok tojásában és bélcsatornájában. Innen azután az ürülékkel együtt távozik, ezért ahová csak eljuthat, mindenütt megtalálható. A szennyvizekben és a folyók, tavak vizeiben is. Közel 2200 változata ismert, de szerencsére ebből csak négy veszélyes az emberre. A makacs bacilus ellenálló képessége nagy, de ahhoz, hogy ételmérgezést okozzon, több dolog egybeesésére van szükség. Ilyen például, ha szalmonellával szennyezett állati eredetű élelmiszert nyersen vagy megfőve több órás szobahőmérsékleten való tárolás után fogyasztunk.

A szalmonella-mérgezés döntően hasmenés uralta betegség. A lappangási idő 8–48 óra, a lefolyás rendszerint 1–2 hét, ám a kórokozót még hónapokig is ürítheti a beteg. A helytelenül elkészített pulyka, csirke és a nyers tojás különösen gyakran okoz ilyen betegséget. A tünetek a legtöbb esetben 2–5 nap alatt szűnnek meg. A hasmenés miatti kiszáradás esetenként súlyos is lehet, különösen kisgyermekeknél és időseknél. Ritkán életveszélyes agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés is előfordulhat.

V. M.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó