2009. augusztus 1., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 110. (783.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A Tisza szedi a legtöbb áldozatot

A forró, száraz nyár áldás az üdülőknek. A vízi mentők búvárjai azonban rémálomként élik meg ezt az időszakot. Igaz, részben az a dolguk, hogy életeket mentsenek, de az esetek többségében már csak a vízbe fulladtak holttestét találják meg és emelik ki.

– A halál állandó testközelségét nem lehet megszokni – mondja Ivan Fedornyak, a hétfős kárpátaljai búvárcsapat vezetője, akit telefonon értünk el, mert éppen akcióban volt. – Most is egy ilyen rettenetes feladat vár ránk. Július 30-án Huszt közelében egy fiatal nő fulladt a Tiszába. Az ő holttestét kell kihoznunk a vízből.

A vízi mentők maroknyi csapatát júliusban húsz esetben riasztották. Ennél azonban jóval többször kellett kivonulni. Volt, mint például az Oroszgejőc közelében lévő bányatavon történt tragédia esetében, hogy napokon át kellett kutatni a holttest után. A tetemet végül a szemtanúk által megadott helytől jóval távolabb, tizenöt méteres mélységben találták meg. Odalent háromfokos volt a víz hőmérséklete, mondja a búvár, ezért valósággal konzerválódott, nem dobódott a felszínre.

A legtöbbet a helyszínen tartózkodók tehetik a bajbajutottért. Ivan Fedornyak elmondása szerint öt perc áll rendelkezésre, hogy kimentsék és visszahozzák az életbe a fuldoklót. Persze, a mentésre igyekvőknél sem árt az óvatosság. Különben úgy járhatnak, mint az a fiatalember, aki Tiszaújlak közelében sietett három gyerek segítségére. Kettőt kimentett, a harmadikat és őt magát is elnyelte a Tisza. Ha hideg a víz, tíz percig is él a remény. Az idei nyáron vízi mentőinknek két ilyen sikeres akciójuk volt.

– Az idén a legtöbb életet vidékünkön a Tisza követelte – mondja a csapatvezető. – Második helyen vannak a bányatavak. Az áldozatok zömmel, és nem véletlenül, huszonöt–ötven év közötti férfiak. Strandbalesetben a jelenleg keresetten kívül egyetlen nő sem vesztette életét.

Az ok nagyon egyszerű, magyarázza. A nők sokkal megfontoltabbak, óvatosabbak. A férfiak pedig néhány féldeci után igencsak vakmerőek, ilyenkor semmitől sem félnek. Márpedig továbbra is érvényes az intelem, hogy ittasan, felhevült testtel soha nem szabad vízbe vetni magunkat.

– Azt a szabályt is hajlamosak elfelejteni a strandolók, hogy ismeretlen, fürdőzésre alkalmatlan helyen nem szabad vízbe menni. Teli gyomorral megmártózni is felér egy öngyilkossági kísérlettel.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó