2009. augusztus 1., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 110. (783.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Újra zakatol

Hónapokig tartó huzavona után, végül mégis sínre került az ungvári gyermekvasút sorsa. Még nemrég úgy tűnt, hogy a gyermekek kedvence, a hatvanéves kisvasút örökre bezárja kapuit. Néhány héttel ezelőtt megszületett a döntés, miszerint a közeljövőben a város költségvetéséből finanszírozzák működését. A napokban pedig önkéntesek, lelkes városlakók szorgos munkájának hála, szinte megújult. Rendbe tették az állomás és a peron környékét, megtisztították a síneket, átfestették a korlátokat. Tegnap megtette próbaútját, és ma már birtokukba is vehetik az utasok. Az ünnepélyes megnyitóra délelőtt 10 órakor a Színház téren kerül sor. Naponta 10-től 19 óráig üzemel majd, a járatok 45 percenként indulnak.

Hitelhez folyamodik az Eurocar

A tiszasalamoni Eurocar Rt. 52,4 millió eurós hitelt vett fel a német WestLB AG banktól. A kölcsön futamideje tizenkét év. A cég tájékoztatása szerint az összegből növelni szeretnék a termelést. Korszerűsítenék a gépkocsi-összeszerelő üzem festő- és a hegesztőrészlegét. Információk szerint 2009-ben több mint 120 millió dollárt invesztálnak a vállalatba. Egyébként az idén eddig 833 személygépkocsi gördült le a futószalagról, a múlt évi hasonló időszakban elkészült 18 829-hez képest. Az Ukrán Autógyártók Egyesületének az Ukrautopromnak az adatai alapján a Skodákat és Volkswageneket összeszerelő gyárban júniusban csupán hét autót állítottak elő.

Kellemetlen lesz a meglepetés

Felettébb kellemetlen meglepetés várja az éppen nyaralását töltő ungvári családot, mert távollétükben leégett családi házuk. A tűzoltóság tájékoztatója szerint a konyhában keletkezett tüzet a szomszédok vették észre. Az oltáshoz két egységet vezényeltek ki, de mire megfékezték a lángokat, a ház berendezése teljesen megsemmisült. A helyszínen szakértők próbálják megállapítani a tűz okát.

Az özvegy tovább harcol

Georgij Gongadze özvegye azt követeli, hogy cseréljék ki a férje meggyilkolásával foglalkozó nyomozócsoport tagjait – értesült a Podrobnosztyi.

Mint ismeretes, a kilenc éve meggyilkolt újságíró vélt földi maradványait Kijev megyében azon a helyen találták meg, amelyet Olekszij Pukacs milícia-tábornok, a tett feltételezett megszervezője és végrehajtója megjelölt. A kivégzett zsurnaliszta özvegye mind a mai napig kételkedik a gyilkosság körülményeinek tisztázásával megbízottak elfogulatlanságában, meggyőződése, hogy a valóságot továbbra is elfedik. Ezért határozott kérése, hogy a vizsgálatot folytató csoportot menesszék, s más nyomozók vegyék át az ügyet.

Miroszlava Gongadze jelenleg az Egyesült Államokban él, így hivatalos megbízottján keresztül tesz lépéseket az ügyben. Valentina Telecsenko már el is juttatta az özvegy kérelmét a főügyészségre.

– Meggyőződésem, hogy Olekszij Pukacs hajtotta végre a gyilkosságot. Ám az eljárás során előre megfontolt szándékkal formai hibákat vétettek. Pukacsot például ügyvédje távollétében hallgatták ki. Így a bírósági tárgyaláson nagyon egyszerűen semmisnek nyilváníthatják az egész eljárást – mondta a Podrobnosztyi című tv-műsorban Telecsenko.

A vádakra reagálva Jurij Bojcsenko, a főügyészség sajtófőnöke kijelentette: a tények elferdítése senkinek nem áll érdekében. Mindemellett a főügyészség határozata értelmében mindaddig hírzárlatot rendeltek el, amíg az ügy nem kerül a bíróság elé – közölte a Podrobnosztyi.

Juscsenko szkeptikus

A Nemzetközi Valutaalaptól kapott hitel többet árt, mint használ – állapította meg Viktor Juscsenko.

Az államfő szerint a megfelelő reformok elodázása esetén az adósságtömeg nagy károkat okozhat az egész országnak. Már most látható, hogy ezeket a hatalmas összegeket nem a gazdaság élénkítésére, hanem a népszerűtlen intézkedések elodá-zására fordítják – idézi Juscsenko szavait a Podrobnosztyi. Az elnöki titkárságban az a vélemény alakult ki, hogy a hitelek felhasználásának ellenőrzése kényelmetlen helyzetbe hozza a kormányt, s rontani fogja Ukrajna hitelét.

Hazaküldték az ukrán főtanácsost

Nemkívánatos személynek nyilvánították Ukrajna moszkvai nagykövetségének főtanácsosát – adta hírül a Szvoboda rádió.

Igor Bereznik a külképviselet politikai osztályát vezette, az ő hatáskörébe tartozott többek között a fekete-tengeri orosz flotta ügyeinek kurírozása is. Az elemzők véleménye szerint Moszkva lépése válasz arra, hogy a közelmúltban Kijev két orosz diplomatát utasított ki.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó