2009. augusztus 1., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 110. (783.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A szakiskolákat is elérte a válság

Nehéz helyzetbe kerültek a szakmunkásokat képző tanintézetek: egyre kevesebb kilencedik osztályt végzett fiatal választja a szakmaszerzést. Inkább maradnak az alma materben és szerzik meg az érettségi bizonyítványt. Idén 180 ezer állami finanszírozású helyet jelöltek ki a szakképzésre, ami százezerrel kevesebb, mint tavaly.

A szaktárca a csökkentést azzal magyarázza, hogy ebben és a következő évben éri el a demográfiai helyzet a legalacsonyabb szintet, vagyis a szakmát tanulni vágyók száma a korábbiakhoz viszonyítva a felére csökken. A másik ok, hogy a gazdasági válság miatt az ukrajnai iparvállalatok vegetálnak, így nincs szükség újabb szakemberekre. Sok termelési egység idén nem is nyújtotta be kérelmét a káderképzésre. Megdöbbentő, hogy az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium hivatalos honlapján közzétett adatok szerint a vállalatok mindössze 30 (!) fiatal szakember felvételét jelezték. A szaktárca ezért 5–7 százalékkal csökkentette a vegy-, a nehézfém- és építőipari, a kohászati, a közlekedési és kereskedelmi szakemberek képzését.

A minisztérium az ország 900 szakiskoláját folyamatosan százra akarja redukálni és a tervek szerint elsősorban azok maradhatnak fenn, melyekben legalább háromszáz diák tanul. Ahol ennél kevesebb tanuló van, azokat átszervezik, összevonják vagy egyszerűen felszámolják.

Kárpátalján a megyei oktatási és tudományos főosztály tájékoztatása szerint húsz szakiskola működik. A megyeszékhely négy tanintézetében a könnyűipar, a vendéglátás és kereskedelem, illetve könyvelői és titkárnői szakmák sajátíthatók el. A talponmaradás érdekében sokan rákényszerültek új szak-mai képzések bevezetésére. Pédául az Ungvári 6. Sz. Ipari Szakiskola, ahol többek között varrónőket, műbútorasztalosokat és fodrászokat képeznek, idén már leendő manikűrösöket, és műkörömfestőket is nevelnek.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó