2009. július 30., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 108-109. (781-782.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lehet egyszerre két embert szeretni?

Mi történik, ha két ember valóban szereti egymást? És akkor, ha egy ember szeret – két másikat? Lehetséges egyszerre két embert szeretni?

Helen Fisher amerikai antropológus szerint igen. A kérdés biokémiai vonatkozását vizsgálja: a romantikus szerelemben olyan vegyületek irányítanak bennünket, mint a tesztoszteron és a dopamin. Az elsőtől, ami egy hormon, függ a szexuális vágy, a másodiktól az az igény, hogy megismételjünk élvezetes tapasztalatokat. A hosszú távú együttlétben szerepet kap még az oxitocin (nőknél) és a vasopressin (férfiaknál), a kiegyensúlyozottság és a megnyugvás hormonjai. Általában ez az összekapcsolódás a romantikus szerelmek sajátja. A valóságban azonban ezek az érzületek kiváltódhatnak egyidejűleg két ember iránt is. És egyszer csak "kettéosztva" találjuk magunkat.

Két embert szeretni izgalmasnak tűnhet, de majdnem mindig fájdalmas és fenntarthatatlan. A hormonális működéseken túl fontos látni a helyzet más aspektusát is: a kettős szerelmek mindig a határait feszegetik az egyik vagy mindkét kapcsolatnak, és kielégítetlen szükségletek meglétét jelzi.

Két szerelmet egyidejűleg megélni segíthet abban, hogy felfedezzük valós érzelmi szükségleteinket. Aki két szerelemben találja magát, azt kockáztatja, hogy megsebzi a másikat, de gyakran önmagát is. A legnagyobb hiba, hogy azt hisszük, mindenképp vesztesek vagyunk. Ellenkezőleg: ez a legjobb alkalom, hogy újra megtaláljuk önmagunkat, és megfogalmazzuk, mire is van igazán szükségünk.

Hogyan tovább? Meg kell állnunk és el kell fogadnunk saját félelmeinket. Rákényszeríteni magunkat, hogy felismerjük és odafigyeljünk szükségleteinkre. Ezeknek a felismeréseknek a fényében lehet aztán végül dönteni.

A végső forgatókönyv sokféle lehet. A leggyakoribb, hogy mindkét viszony megszűnik, és a felek továbblépnek egy új kapcsolatba. Az is igaz, hogy vannak olyan szerelmi háromszögek, amelyek egy életen át tartanak.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó