2009. július 30., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 108-109. (781-782.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Meglepetések tavasza

Tizennyolc mindenre elszánt csapat, trónkövetelő újoncok, gyengélkedő öreg rókák, Latorca-parti szárnyalás és mélyrepülés, kiélezett küzdelem, rendbontások és bíróverés – így jellemezhető félidőben a megyei labdarúgó-bajnokság. Sok meglepetést tartogatott a tavaszi idény a csapatok és a szurkolók számára.

Vidékünk legnépszerűbb sportágának pontvadászata rég nem látott létszámmal, 18 csapattal startolt. Négy, azaz három újonccal bővült a bajnokság – az FK Szerednye, az FK Borzsava és a Pisztraházai Meteor csatlakozott az élmezőnyhöz. Az FK Polenát csak azért nem nevezhetjük "kopasznak", mivel az elmúlt években gyengélkedő Szolyvai Avangard utódcsapataként vágott neki a pontszerzésnek. Ám nem tartott ki a lendület a Kölcsényi FC-nél, a sorozatos vereségek és a sereghajtó helyezés következtében a csapat a hetedik forduló után búcsút intett a pontvadászatnak. Menet közben a Técsői FC és az Ilosvai Buzsora is trénert váltott.

A színvonalas, kiélezett és élvezhető mérkőzéseknek köszönhetően fordulóról fordulóra benépesülnek a lelátok. Nemritkán ezernél többen látogatják a Beregvidéki FC, a Munkácsi FC, az FK Polena, a Nagyszőlősi FC és a Nagybereznai Sport FC hazai mérkőzéseit. Üres tribünök jellemzik az ökörmezői, pisztraházai, ilosvai és técsői mérkőzéseket. A több szurkoló nagyobb kockázatot is jelent. Ezt támasztja alá, hogy rendbontásoktól sem volt mentes az első kör. A 12. fordulóban három mérkőzésen is megtámadták és bántalmazták a játékvezetőt. Az Iványi FC–Kőrösmezői Hoverla találkozót félbeszakító Valerij Skura játékvezetőnek nekitámadtak a hazai szurkolók, a sípmestert bordatörésekkel és súlyos koponyasérülésekkel szállították kórházba. A mérkőzésvezetőn kívül a vendégek hálóőre is orvosi ellátásra szorult. Közelről sem ilyen súlyos, ám kirívó eset történt Újdávidházán, ahol a szurkolók a partjelzőt bántalmazták. Az esetek megrázták vidékünk futballéletét.

De térjünk vissza a pályán történtekre. A tizenhat forduló alapján a mezőny három részre osztható. A sereghajtó Técsői FC, az Ilosvai Buzsora és az Ökörmezői Verhovina az előző évekhez hasonlóan gyengélkedett a tavaszi idényben. Ám a kölcsényiekkel szemben nem dobták be a törölközőt, töretlenül harcolnak a kiesés ellen. Egymástól és a középmezőnyben hullámzó teljesítményt nyújtó csapatoktól próbáltak pontot rabolni.

A Rahói Kárpáti, az újonc Pisztraházai Meteor, a Viski FC, a szintén "zöldfülű" FK Borzsava, az elmúlt szezonban utolsó helyen zárt Iványi FC, az Újdávidházai Medvigy és a Nagybocskói Jalinka a szünetet a középmezőnyben tölti. Ez alatt az idő alatt átértékelhetik a csapatuk teljesítményét, orvosolhatják a hibákat, és mivel a labda kerek, akár föl is zárkózhatnak az őszi idényben.

Az élbolyhoz tartozó hét csapat sok izgalmat, meglepetést okozott az első fordulóban. Nem jött ki a lépés a tavalyi ezüstérmes Kőrösmezői Hoverlának, a mostani hetedik helyezés nagy visszalépést jelent számukra. A negyedik fordulóig a bajnokságot is vezették, majd az ötödik fordulóban a Nagybocskói Sport FC elleni döntetlen demoralizálta a csapatot és egy rossz széria következett. Óriási meglepetés az újonc FK Szerednye szereplése. A Nagybereznai Sport FC gyengén kezdett, majd a szezon második részében felküzdötte magát a tabella második helyére. Félidőhöz közeledve gyengén muzsikált a csapat, így most az ötödik helyezéssel kell beérniük. Csupán egy ponttal előzi meg és ugyanennyivel van lemaradva a vezető hármastól a Nagyszőlősi FC. Kiegyensúlyozott teljesítmény jellemzi a gárdát.

A hetek csoportjában külön szót érdemel a vezető hármas. A tavaly bronzérmes Beregvidéki FC idegenben az Iványi FC-től elszenvedett vitatott vereséggel rajtolt. A Vérke-partiak trénere, Nagy Róbert "gatyába rázta" csapatát, tizenkétszer szállították a három pontot. A tavaszi idény legnagyobb meglepetése a Munkácsi FC-hez fűződik. A sorozatban 11 meccsen veretlen Latorca-parti gárda a 13. fordulóban botlott, a középmezőnyhöz tartozó Nagybocskói Jalinka vette el a munkácsiak "szüzességét". Ezzel kezdődött mélyrepülésük. Ezt követően először hazai pályán 2–1-re a nagyszőlősiektől, majd idegenben 6–1-re a Beregvidéki FC-től is kikapott. Ezzel gyakorlatilag elapadt a címvédő előnye, az üldözők nem csak beérték, de meg is előzték a csapatot. Lapunknak nyilatkozva Vahtang Karibov, a Latorca-partiak vezetőedzője nem tudta megmagyarázni a sorozatos kudarc okát. Megjegyzendő, tavaly csupán egyszer botlott, most zsinórban három vereséget könyvelhetett el. Végül az utolsó két fordulóra felállt a csapat és hozta a kötelező hat pontot. Félelmetes gólaránnyal, 65 találattal vezeti a tabellát az FK Polena. A Szolyvai Avangard utódcsapataként pályára lépő gárda az előd régi fényében tündököl. Hisz, aki évek óta figyelemmel kíséri a bajnokságot, az tudja, az Avangad zsinórban hatszor ünnepelhetett bajnoki címet, mikor is a Munkácsi FC letaszította képzeletbeli trónjáról a szolyvai gárdát. De korai lenne kiosztani a dobogós helyeket, hisz az őszi fordulóban bármi történhet.

A megyei labdarúgó-bajnokság tavaszi idényében 153 mérkőzésen 463 gól született. A szezon leggólgazdagabb találkozóján az FK Polena 11 alkalommal vette be a vendégek, az Ökörmezői Verhovina kapuját. Félidőben a góllövőlistát holtversenyben 18 találattal Miroszlav Resko, a FK Polena és Artur Apian, a Kőrösmezői Hoverla csatára vezeti, őket egy góllal lemaradva Ruszlan Szoszkida, az FK Szerednye játékosa követi.

A rövid szünetet követően a megyei élvonal őszi idénye augusztus nyolcadikán rajtol.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó