2009. július 30., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 108-109. (781-782.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szerkocsi egymillióért

Kisebbfajta "csoda" érte a nagyszőlősi tűzoltókat. A meglehetősen rossz anyagi-műszaki feltételek között dolgozó lánglovagok ugyanis végre nyugdíjazhatják egyik 1986-os kibocsátású szerkocsijukat. Az őrs személyzete nemrégiben egy vadonatúj KamAZ típusú tűzoltóautót vehetett át Voimir Bodaktól, a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály vezetőjétől.

– A rendelkezések szerint a városi tűzoltóőrsökön nem teljesíthetnek szolgálatot 10 esztendőnél öregebb járművek. Ugocsa fővárosában a "legifjabb" ZIL is több mint 13 éves – fejtette ki Jurij Kjap osztagparancsnok.

– Az eddig csatasorban lévő kocsikkal összehasonlítva mennyiben más az új Kamaz?

– Az új kocsi teljesítménye igencsak imponáló. Míg a rendszerben álló kocsik 2,35 tonna vizet tudnak szállítani, az új kocsi 4 tonnát. 400 literes habképző tartálya lehetővé teszi, hogy szintetikus oltóhab előállításával eredményesen vegyék fel a harcot az olajszármazékok, üzemanyagok, műanyagok és gumi égésekor keletkező lángokkal. Pneumatikus, légpárnás emelőszerkezetével akár 20 tonnát is fel lehet emelni. Ennek épületomlásokkor, közúti baleseteknél van jelentősége, csakúgy mint a hidraulikus lemezvágónak és feszítőnek is. A hidraulikus erővágó úgy nyesi egy átlagos személygépkocsi karosszériáját, mint éles olló a papírt. Közúti balesetnél tehát egy esetleges sérült mentése az összeroncsolódott karosszériából mindössze percek kérdése. A kocsihoz tartozó nagy teljesítményű szivattyú és fecskendő pedig másodpercenként 40 liter vizet vagy egyéb oltófolyadékot is célba tud juttatni. Teljes felszereléssel és "extrákkal" az új rohamkocsi értéke mintegy egymillió hrivnya.

M. I.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó