2009. július 30., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 108-109. (781-782.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Befejeződött az egyetemi felvételi

Tegnap délben lejárt a felvételi iratok beadásának határideje minden ukrajnai főiskolán és egyetemen. Ma és holnap azok tehetik le a vizsgát, akik objektív okok miatt – tavasszal szereltek le a katonaságtól, külföldi állampolgárok, rokkantak – nem tudtak részt venni az idei emelt szintű érettségin. Ugyancsak ma adnak számot tehetségükről és rátermettségükről, alkalmasságukról a zsurnalisztikára, valamint a testnevelés szakra jelentkezők.

Az Ungvári Nemzeti Egyetemre idén rekord számú kérelmet nyújtottak be. A megye legrangosabb és legmagasabb fokozattal rendelkező felsőoktatási tanintézetének felvételi bizottsága a negyvenkét szakirányra 8964 kérvényt regisztrált. A jelentkezők közül 432-en vallották magukat magyarnak. Jelentős hányaduk a korábbi években érettségizett és másodszor vagy harmadszor futott neki a tesztírásnak, míg végre sikerült a kellő ponthatárt elérnie. Kitartásuk immár meghozta gyümölcsét: egyetemen tanulhatnak. A magyarok körében idén a számítógépmérnöki, a fogorvosi, a matematika, a történelem és az angol nyelv szak a legnépszerűbb.

A nemzeti egyetemre többségben a beregszászi és az ungvári magyar gimnazisták, a nagyberegi, nagydobronyi és técsői református líceumok végzősei, a karácsfalvai görög katolikus líceum, a kaszonyi, a bátyúi, a barkaszói, a sislóci és a kisgejőci középiskolák végzősei jutottak be.

A besorolás augusztus 5-ig tart, eddig kell eldöntenie minden felvételizőnek, hogy melyik szakirányon marad. Többen öt tantárgyból is letették a tesztvizsgát, így a 16 fakultás közül tizenhat helyre is benyújthatják kérelmüket. A tandíjas helyeknél a besorolás és a szerződések megkötése augusztus 10-ig tart.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó