2009. július 30., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 108-109. (781-782.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Módosult az igénylés feltétele

A KAMOT Jótékonysági Alapítvány értesíti a kedves ügyfeleket, hogy július 22-től a magyar–magyar kapcsolattartási támogatás során az 50 eurónak megfelelő hrivnyát csak abban az esetben igényelhetik vissza, ha az egyéves vízumhoz egyéves egészségügyi biztosítást mellékelnek.

Ötven év után találkoztak

 Őszülő halánték, fiatalosan csillogó szemek, táncoló szarkalábak és fél évszázadnyi emlékcsokor. A Vári Középiskola 1959-ben érettségizett tanulói számára különösen jelentős volt ez a nap, hiszen évről évre kevesebben maradnak. Az egykori huszonnégy végzősből a napokban már csak kilencen jöttek el ötvenéves találkozójukra. A maroknyi emlékező hajdani végzős helyszínként a Vérke-parti város magyar gimnáziumát választotta, hiszen sokuknak már az utazás is gondot okoz. Az egész estét betöltő, rengeteg szép és kedves emléket felidéző találkozó megszervezésében oroszlánrészt vállalt Lengyel Ilona és dr. Nagy Károly, akik a hatvanadik megrendezését is szívesen vállalják, de csak ha mindenki megígéri, hogy jelen lesz.

"Szociális" taxik indulnak

A közeljövőben Ungváron a mozgáskorlátozottak számára külön taxikat állítanak forgalomba, hogy ezzel is elősegítsék ezeknek az embereknek a társadalomba való beilleszkedését, javítsák életkörülményeiket, jelentette be Olekszandr Kazmirov, a Mozgáskorlátozottak Turisztikai Szövetségének vezetője. Az úgynevezett szociális taxik a rokkantakat a lakóhelyüktől a munkahelyig, illetve az otthonukból a kórházba szállítják majd. A szövetség vezetője elmondta, hogy bővíteni szeretnék a mozgáskorlátozottak üdülési lehetőségeit is.

Döntött az IMF – jöhet a pénz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa befejezte az Ukrajnával való együttműködés második szemléjét, s jóváhagyta a megítélt hitelkeret harmadik részletének folyósítását – tájékoztat az Interfax-Ukrajina.

Mint ismeretes, az IMF 16,4 milliárd dolláros hitelkeretet bocsátott Ukrajna rendelkezésére, melynek első részletéhez gyakorlatilag azonnal, a másodikhoz májusban juthatott hozzá az ország. A harmadik, 3,3 milliárd dolláros összeg folyósítását a nemzetközi pénzintézet kemény feltételekhez kötötte. Mindenekelőtt a költségvetés hiányának csökkentését irányozta elő, s számos megszorító intézkedés bevezetését is követelte.

Elnökválasztás másfél milliárdért

A Központi Választási Bizottság jóváhagyta a 2010-es elnökválasztás költségvetését – áll a Podrobnosztyi hírében.

A számítások szerint a voksolás lebonyolítására másfél milliárd hrivnya szükséges. Az összeg 80 százalékát a választóbizottságokban tevékenykedők honorálására fordítják. A tervek szerint a választás napján több mint 34 ezer szavazókörzet fogadja az állampolgárokat. A bizottság adatai szerint az önkormányzati választásokat olcsóbban lehet majd lebonyolítani. Erre mintegy 952 millió hrivnyát kell elkülöníteni a költségvetésből.

Nyitva a NATO-tagság Oroszország előtt?

Az új amerikai kormányzat nem veti el Oroszország NATO-tagságának lehetőségét.

A Kossuth Rádió értesülései szerint Philip Gordon amerikai külügyi államtitkár-helyettes washingtoni törvényhozók előtt beszélve úgy fogalmazott, hogy a NATO ajtajának nyitva kell állnia az európai demokráciák előtt.

Mint mondta: ha Oroszország teljesíti a feltételeket, valamint képes hozzájárulni a közös biztonsághoz, és egyetértés alakul ki a szövetségen belül, akkor Moszkvát sem szabad kizárni. Az amerikai külügyminisztérium eddig nem erősítette meg az információt.

Spekuláció okozta az áringadozást

Már nemcsak emberek és politikák repülnek George W. Bush távozását követően, hanem korábbi jelentések is.

A CFTC, az amerikai határidős árutőzsdei felügyelet egyik vezető illetékese a The Wall Street Journalnak azt nyilatkozta: "alapjában téves adatokra" épült a testület tavalyi jelentése, miszerint a rendkívül ingadozó olajár alapvetően a kereslet és kínálat arányát tükrözte. A Barack Obama elnöksége idején már új főnökkel, Gary Genslerrel működő, és a szabályozásra jobban odafigyelő CFTC augusztusra új jelentést készít, amely a spekulánsok szerepét hangsúlyozza. A WSJ-nek adott előzetes nyilatkozat aligha szolgált más célt, mint az üzleti körök felkészítését erre, miközben Amerikában így is nagy viták folynak az elmúlt hetekben az olajpiaci spekuláció visszafogására vonatkozó felügyeleti erőfeszítések nyomán.

Harcok Nigériában

Elbarikádozták magukat az iszlamista lázadók az észak-nigériai Maiduguriban, és válogatás nélkül mindenkire lőttek, aki állásaikhoz közelített.

A Népszabadság tudósítása szerint a városba érkezett katonák összecsaptak a lázadókkal, a civilek pedig elmenekültek a környékről.

150 milliós afrikai ország északi államaiban vasárnap kezdődtek az összecsapások, miután a rendőrség őrizetbe vette az iszlám törvénykezés bevezetését követelő szélsőséges csoport néhány tagját. A Boko Haram nevű szervezet tagjai ekkor késekkel, mérgezett nyilakkal, gépfegyverekkel és kézigránátokkal támadták meg a rendőröket és a rendőrőrsöket. Az összecsapások három másik északi államra is átterjedtek. A híradások szerint a harcoknak 100–150 halálos áldozata van, nigériai sajtóhírek szerint azonban akár 300 is lehet ez a szám. A rendőrség körülbelül száz lázadót őrizetbe vett, és éjszakai kijárási tilalommal és barikádokkal próbálta megfékezni az erőszakot.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó