2009. július 30., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 108-109. (781-782.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpátaljai romák a kábítószerpiacon

A nyomozás jelen állása szerint tíz személy érintett abban a bűnügyben, melynek szálait a kárpátaljai, a Kijev megyei és a bila cerkvai rendőrök közösen göngyölítették fel.

A bűnszervezet, melynek nyolc roma és két ukrán tagja volt, hetente mintegy tíz liter ópiumpárlattal látta el Kijev megyét és környékét. Kosztyantin Marcsenko, a Kijev megyei rendőrség kábítószer-ellenes osztálya vezetőjének tájékoztatója szerint a banda vezére az ötvenéves bila cerkvai Raisza volt. A roma asszony osztotta szét a szerepeket a több régióra kiterjedő hálózat tagjai között, és irányította a nagybani kábítószerüzletet.

Az ópiumpárlat származási helye Kárpátalja volt. Egy itteni család tagjai gondoskodtak arról, hogy mindig szállításra készen álljon a megfelelő mennyiség. A főszerep itt is a család nőtagjának jutott. Ő volt a beszerző, a férj pedig a szállítással foglalkozott. Az ópiumpárlatot egyik cigányismerősükkel közösen készítették.

A társaság többi roma tagja Bila Cerkvában a drog értékesítését szervezte és bonyolította le. A házilag előállított szerből 200 és 500 milliliteres kiszerelésben jutott a főváros és Kijev megye drogosainak is, akik készpénzben vagy banki átutalással fizettek. Az ezt igazoló számlákat a nyomozás során megtalálták. A bevételt a bandatagok egymás között osztották szét.

Mint azt a rendőrségi tájékoztató során elmondták, házkutatások során három és fél liter ópium koncentrátumot találtak, amiből hígítás révén 17,5 liter tudatmódosító szer állítható elő. Ennek ára a nagybani drogpiacon mintegy negyedmillió hrivnya. Az értékesítésből megközelítően egymillió hrivnyát "kaszáltak" volna. Az előállításhoz szükséges lepárlóberendezést a rendőrök lefoglalták.

A milliós értékű drogon kívül elektromos sokkolókat, lőfegyvereket, közel fél kiló aranyékszert, ötven maroktelefont, kétszázezer hrivnya és tizenhatezer dollár készpénzt találtak a detektívek. Jelenleg folyamatban van annak eldöntése, lefoglalják-e a bűnszövetkezet tagjainak tulajdonában lévő hét személygépkocsit, öt családi házat és két lakást.

Az ügyben büntetőjogi eljárás indult. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a banda tagjait, nyolctól tizenkét évig terjedő szabadságvesztést és teljes vagyonelkobzást szabhat ki rájuk.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó