2009. július 28., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 107. (780.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az igazság áru

A kárpátaljaiak mintegy hatvan százaléka véli úgy, vidékünkön az igazságszolgáltatás is megvesztegethető. Az egyik kárpátaljai emberi jogi szervezet által rendezett fórumon is ezt a témát feszegették a minap a résztvevők. Megállapították: Ukrajnát a világ legkorrumpáltabb államai közé sorolják. A Transparency International például, mely hatvankilenc országban fél éven át folytatott kutatást, Ukrajnát hozta ki "győztesnek". Erősen lesújtó végkövetkeztetés, hogy az ötös skálán 4,3-es átlagot értünk el. Megelőztük a 4-es osztályzatot kapott Kamerunt, Bulgáriát és Romániát is. A felmérésben a legjobb, 2,5-es átlaggal a finnek büszkélkedhetnek. Vagyis náluk a legritkább, hogy kenőpénzt adnak vagy fogadnak el.

Az ungvári fórumon elhangzott, hogy a régiók között Kárpátalján a legkedvezőbb a helyzet. Persze a hatvan százalék is nagyon sok. Ennyien vannak, akik szerint a bíróságot, ügyészséget, rendőrséget is le lehet fizetni, és egy-egy peres ügy kimenetele sokszor azon múlik, hogy kinek van több pénze. Az egyik munkácsi tanintézmény tanári testülete például hónapok óta perben áll az általuk nem kívánatosnak tartott igazgatóval, aki törvénytelenül elbocsátotta őket. A tanárok képtelenek bebizonyítani igazukat, pedig beigazolódott, hogy az intézmény vezetője hamis iratokkal, valótlan adatokkal érvelt. A bíróság és az ügyészség azonban nem hajlandó figyelembe venni a tényeket. Az esetet említő ügyvéd szerint a vak is látja, hogy az igazságszolgáltatást anyagilag befolyásolta az alperes.

Persze, ezt és a többi korrupciós vádat is nehéz tényekkel alátámasztani. Annál is inkább, hogy az igazságszolgáltatással foglalkozó szervek foggal és körömmel védik a mundér becsületét. Tapasztalt ügyvédek állítják, hogy rengeteg a gyanús, a törvények kijátszásával vagy éppen semmibevételével születő bírósági ítélet. Így pedig ártatlan emberek kerülnek börtönbe, családok, életek mennek tönkre. Az a legnagyobb baj, hogy az átlagpolgár nincs tisztában jogaival. A jogvédelemre felkent szervek pedig olykor semmibe veszik, illetve pénzért árulják az igazságot.

Az emberi jogi szervezet megállapítása szerint bármilyen áron, de szét kellene robbantani a velejéig korrupt rendszert és teljesen más, valóban demokratikus alapokon kellene újat építeni.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó