2009. július 28., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 107. (780.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Washington készül, Moszkva nyugodt

Az Egyesült Államoknak kész terve van arra az esetre, ha Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halálát zűrzavaros helyzet követné a KNDK-ban. Orosz szakértők szerint megnyugtató, hogy sehol nem látni egy szobrot vagy kitűzőt a Kedves Vezetőről – állapítja meg cikkében a Népszabadság.

Timothy Keating admirális, a csendes-óceáni erők főparancsnokának nyilatkozata az első eset volt, hogy a Pentagon nyilvánosan kommentálta az északi vezető bizonytalan egészségi állapotával kapcsolatos kilátásokat.

A Koreai-félsziget biztonságáért felelős amerikai parancsnok nyilatkozata szerint Kim Dzsong Il esetleges távozása önmagában még nem teremt biztonsági krízishelyzetet, ugyanakkor szükség esetén a térségben állomásozó amerikai erők képesek végrehajtani a megfelelő lépéseket. Ez nyilvánvalóan a phenjani atomfegyver-arzenál biztonságba helyezésére vonatkozik.

A phenjani rezsimben zajló utódlási folyamat zökkenőmentes véghezvitelére csak abban az esetben van esély, ha Kim Dzsong Il még viszonylag sokáig életben van – állítják a dél-koreai sajtóban megjelent elemzések. Ha viszont Kim rövidesen meghal, a KNDK belső helyzete könnyen rendkívül bonyolulttá válhat: a jelenleg 26 éves Kim Dzsong Un felkészítése és utódként bemutatása még nem ért véget, így az ország irányítása a katonai vezetés kezében lesz. A dél-koreai aggodalmak szerint az északi változások nagyon erős hatást fognak gyakorolni a szöuli értéktőzsdére is. A KNDK hatalomváltása így pont olyan lehet a déli gazdaságnak, mint egy természeti katasztrófa.

Az észak-koreai rezsim belső viszonyait jól ismerő orosz szakértők azonban úgy vélik, hogy Kim Dzsong Il hirtelen halála nem rengetné meg alapjaiban a kommunista országot. A KNDK hivatalos államfője ugyanis az 1994-ben elhunyt, majd halála után három évvel "örökös elnökké" választott Kim Ir Szen. A rezsim teljes legitimációja a "nagy vezérhez" kötődik, Kim Dzsong Il csupán az atyai örökség továbbvivőjeként szerepel. Ezzel magyarázható, hogy az országszerte látható Kim Ir Szen szobrokkal ellentétben egyetlen Kim Dzsong Il szobor sincsen, valamint a KNDK állampolgárai által viselt Kim Ir Szen-jelvények mellett nem látni Kim Dzsong Ilt ábrázoló kitűzőket.

Az orosz koreanológusok szerint a rezsim már fel van készülve a jelenlegi vezető halálára, a hosszú évek során kiépített hatalmi struktúra biztosítani fogja a rendszer túlélését. Kérdéses viszont, hogy a jelenleg 26 éves trónörökös képes lesz-e elfogadtatni magát az "örökös elnök" ügyének karizmatikus folytatójaként.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó