2009. július 28., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 107. (780.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megbüntetik az adósokat
Az elnökválasztásig talán még kivárnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelésére szigorúan fellépnek mindazok ellen, akik nem egyenlítik ki gázszámlájukat, és nem fizetnek a kommunális szolgáltatásokért – írja a Gyelo az elnöki titkárság befolyásos tisztségviselőjére hivatkozva.

Mint ismeretes, a megszorítások bevezetését, a költségvetés hiányának lefaragását az IMF kritériumként szabta meg az Ukrajnának megítélt hitelkeret harmadik részletének folyósításakor. A kormány a 3,3 milliárd dollár kézhez kapása érdekében vállalta a népszerűtlen intézkedések megtételét. A szakértők elemzése szerint mindez azt jelenti, hogy első lépésként a lakossági gáz árát legalább 20 százalékkal emelik. Erre előreláthatólag szeptember elsején kerül sor. A vállalatoknak minden bizonnyal október elsejétől kell majd többet fizetniük az energiahordozóért.

A Gyelo értesülése szerint a fizetési morál javítása érdekében büntető szankciókat vezetnek be. Megbírságolják azokat, akik nem fizetnek idejében a gázért és a kommunális szolgáltatásokért. Bohdan Szokolovszkij a lapnak adott információjában megerősítette, hogy a kormány komolyan latolgatja a megszorító intézkedések bevezetését. Az elnök nemzetközi energetikai kérdésekben illetékes személyes megbízottja ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szankciók bevezetése előtt három hatályos törvényt is módosítani kell. Korrigálásra szorul a hőszolgáltatást, a lakásbérleti és kommunális szolgáltatások fizetését rögzítő, valamint a kommunális szolgáltatásokról szóló jogszabály. Mindemellett új törvényt is meg kell fogalmazni, mely szabályozza a gázszolgáltatás piacát.

Az, miként szereznek majd érvényt a megalkotandó jogszabálynak, hogyan büntetik azokat, akik nem egyenlítik ki gázszámlájukat, nem fizetik a közüzemi díjakat, nem ismert. E kérdésekkel kapcsolatban a Gyelo forrása közölte: mindez csupán technikai probléma és a kormány, illetve a Valutaalap elvárásainak megfelelően rendezik majd. Ezzel kapcsolatban a kabinetben annyit erősítettek meg, hogy a szankciók bevezetése kizárólag a fizetési fegyelem erősítését szolgálja.

A szakértők szerint a helyzet kiéleződése ősszel, az új tarifák bevezetése után várható. A kormányhoz közel álló elemzők arra is utaltak, hogy hasonló megszorító rendszert Európa országainak többségében már rég alkalmaznak.

Szerhij Titenko szerint a bírságok bevezetését az IMF elsősorban a Naftogaz rossz pénzügyi helyzete miatt szorgalmazza. Az intézkedéstől a vállalat bevételeinek növekedését várják – állítja a Régiók Pártjának parlamenti képviselője.

Független elemzők szerint az egész probléma mondvacsinált, s elsősorban a nagyfogyasztók fizetési morálján kellene javítani, hisz a Naftogaz kintlévősége jelenleg több mint hárommilliárd hrivnya, a lakosság össztartozása viszont alig haladja meg a négyszáznegyvenmilliót.

Viktor Juscsenko környezetéből kiszivárogtatott hír szerint az elnökválasztás előtt a büntető intézkedések bevezetése aligha történik meg. Ezt támasztja alá maga a tény, hogy a törvényt előbb meg kell alkotni, s a parlamentnek szentesítenie kell. Mindez, a parlament jelenlegi munkatempója mellett, bizony sok időt igényel.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó