2009. július 28., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 107. (780.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magánéleti válság: egyre több az öngyilkos

A gazdasági és pénzügyi krízis mindinkább tetten érhető az emberek hétköznapjaiban. Életek, sorsok siklanak félre, családok bomlanak fel, mert az állás és jövedelem nélkül maradt emberek képtelenek feldolgozni a kialakult helyzetet.

A pszichológusok szerint a nehéz helyzetbe került embertársaink más-más módon dolgozzák fel a velük történteket. Sok függ az anyagi helyzettől, a rokonok hozzáállásától. A legtöbb az egyén mentalitásán múlik. Sokan az alkoholhoz menekülnek a problémák elől. Másoknál azonban az öngyilkosság tűnik az egyetlen kiútnak. A nyári hónapokban vidékünkön csaknem minden napra jut egy-két ilyen tragikus eset.

Az elhatározás és a tett között általában hosszú az út, állítja Petro Viktória pszichológus. Az öngyilkosság gondolatát bizonyos lelki stressz előzi meg. Ha az egyén környezetében élők figyelnek egymásra, észrevehetik, hogy valami nincs rendben. Ekkor még megállítható, visszafordítható a szándék. Ha viszont nincs a közelben segíteni képes társ, barát, akkor a lelki válság elmélyülhet.

A végsőkig elkeseredett embertárs könnyen felismerhető. A megváltozott viselkedésű, magába forduló, a külvilágról szinte tudomást sem vevő, magát értéktelennek, feleslegesnek tartó egyénről joggal feltételezhető, hogy bajban van. A mély depressziós állapotban lévőket csak egy lépés választja el a tragikus végkifejlettől. Lelkiállapotukról sok mindent elárul az esetek többségében hátrahagyott búcsúlevél.

A kilátástalanság taszította a halálba azt a negyvenes férfit, aki Beregszász közelében egy út menti fára akasztotta fel magát. Ez egyébként a leggyakoribb önkezű halálnem. Ezt választotta egy hetvennégy éves férfi is a Munkácsi járás egyik településén. A nyugdíjas a szerszámos kamrában kötött hurkot a nyakába. Mire a felesége rátalált, már nem élt.

Szolyván egy lelkibeteg fiatalember akasztotta fel magát. A gyógykezelés alatt álló férfi végső elkeseredésében ment önként a halálba. Édesanyja hiába óvta, próbálta életkedvre deríteni. Elég volt néhány percre magára hagynia fiát, hogy az végezzen magával.

Perecsenyben egy orosz állampolgár végzett így magával. A fán lógó holttestet egy járókelő fedezte fel. Az illető személyazonosságának megállapításakor tisztázódott, hogy a harmincegy éves férfit több rendbeli bűncselekmény elkövetése miatt körözte az orosz rendőrség.

Az öngyilkosságot elkövetők, illetve az arra kísérletet tevők kora változó. A korosztályokon belül a választott halálnemek is eltérőek. Míg az idősebbek elsősorban a biztos véget jelentő akasztást választják, a fiatalok, nemritkán tinédzser korúak viszont méreggel, esetleg gyógyszerek túladagolásával kísérleteznek. A pszichológus szerint tudatalattijuk súgja a fiataloknak, hogy olyan dologgal próbálkozzanak, melynél még van esély a megmenekülésre.

Hajszálon múlt az élete, de az orvosoknak sikerült megmenteni azt a harmincéves szolyvai férfit, aki két doboznyi nyugtatót nyelt le. Öngyilkossági kísérletét a család tagjai felfedezték és nyomban kórházba szállították.

Beregszászban két fiatal lány is gyógyszer-túladagolással kísérelt meg véget vetni az életének. A tizennégy éves kislányt és tizenkilenc esztendős sorstársát visszahozták az életbe. A pszichológus szerint félő, hogy ezek a fiatalok adandó alkalommal újra megkísérlik az öngyilkosságot.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó