2009. július 28., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 107. (780.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Merünk-e üzletben vásárolni?

Lassan a sonkában nincs hús, az üdítőben nincs gyümölcslé. Legújabban fertőzésveszély miatt cukrászdákat zártak be. Az élelmiszeripar minket szolgál vagy a vegyipart? Merünk-e még üzletben vásárolni?

Jáger Katalin turisztikai szakember (Újakli):

–1997 óta ABC-t üzemeltetünk, de nemcsak kereskedőként, hanem fogyasztóként is nézem a dolgokat. Odafigyelek arra, mit rendelek, milyenek az összetevők, mikor jár le a szavatosság. Már volt rá példa, hogy visszaküldtem az árut. Egy kereskedőnek sem jó reklám, ha rossz minőségű terméket ad el.

– Nem tart a mind gyakrabban előforduló ételmérgezésektől?

– Természetesen hallottam a mérgezésekről, de úgy gondolom, ez a veszély inkább a városokban jelentkezik. Ott viszont fokozottan, ezért az emberek nincsenek biztonságban. És nemcsak az édességek terén. A férjem bioparadicsomot termesztett, s amikor azt a lembergi turisták megkóstolták, elmondták, hogy ilyen paradicsom Galícia fővárosában nincs.

Ember Balázs polgármester (Kisdobrony):

– A kisdobronyi sonka, legyen az füstölt vagy göngyölt, biztos, hogy húsból van. A probléma az, hogy az állam nem támogatja az agráriumot. Hogy az üzletekben mi kerül a polcra, nem az őstermelőktől, hanem a feldolgozóktól függ. Lényegében, legyen szó húskészítményekről vagy üdítőitalokról, nem tudjuk, mit is fogyasztunk.

– A bolti vagy a házi süteményeket részesíti előnyben?

– Ritka eset, hogy faluhelyen nem sütnek. Mindegy, mi készítjük vagy megrendeljük a helybeli cukrászoktól, mert mindkét esetben garantált a frissesség.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó