2009. július 28., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 107. (780.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A bolhásság és következményei

Régi betegség, de cseppet sem ment ki a "divatból"! Nem maga a "kis parazita" okozza a fő gondot, hanem áldatlan tevékenységének a szövődményei az igazán problematikusak.

A bolha apró (2–3 mm körüli) ízeltlábú vérszívó, a kifejlett egyednek erős ugrólába van, testük oldalirányban lapított a szőrök közötti könnyebb mozgás érdekében. Petékkel (0,5 mm) szaporodik, 3 lárvaállapota (1 mm) van, ezek nem tudnak ugrani. A peték hónapokig kibírják a környezetben zord körülmények között is. Így ha nem végezzük rendszeresen a bolhairtást, "magától" is újra bolhás lesz kedvencünk.

Nagyon fontos tudnunk, hogy az élősdik nem töltik minden idejüket a gazdaállaton. Vért szívni járnak rá, a házi kedvencünk környezetében élnek, mint például az alomban, szőnyegben, padlórepedésben. Itt petéznek, háromszor vedlenek és egy hónapon belül kifejlett bolhává alakulnak.

A lárvák szorosan táplálékfüggőek, élelem híján pár nap alatt elpusztulnak. A felnőtt bolhák ürülékével táplálkoznak. A bolha rosszul emészti a vért, így ürüléke, ami a gazdaállat körül potyog, nagy tápértékű. Így érthető, hogy jóval több vért szívnak, mint amennyire szükségük van. Ezért gyakori, hogy a fertőzött kölyökkutya hamar vérszegénnyé válik, ha elhanyagolják, el is pusztulhat.

Amikor levedlik az utolsó állapotú lárva, akkor bemászik a kifejlett bolha a kutyánkba és több-kevesebb időt tölt rajta. Fertőződni úgy tudnak az állatok, hogy közvetlen kontaktus során a parazita átugrik egyik állatról a másikra, vagy a gazdaállat olyan helyen fordul meg, ahol másik állatról lepotyogó peték, esetleg lárvák találhatók. A peték ragályfogó tárgyakkal, például alomanyaggal is közvetíthetők, de lehetséges, hogy a gazdi ruhája, esetleg a széllel szállított por viszi azokat az új gazdához.

A bolha nem fajspecifikus parazita. Van macskabolha, de az a kutyát is csípi és fordítva. A sünök és rókák mindig nagyon bolhásak. Ezek parazitái is átmennek a vadászebeinkre. Az embert huzamosabb időre ritkán látogatja az állatok bolhája, csupán egyszer-egyszer csípnek, azután gyorsan odébbállnak. Persze az érzékenyebb személyt (akinek a vérét szívesen szívják) csúnyán összecsipkedhetik! Mindezekből kitűnik, hogy csak az az eb védett e paraziták ellen, amelyiket rendszeresen, időkihagyás nélkül védik! Sőt a környezetben is folyamatos kontrollra van szükség. Kutyáink védelmére számos készítmény áll rendelkezésre. Jó üzlet a parazitairtó szerek előállítása, mert rendszeresen és sokat használnak belőlük. Többféle, testre való felhordási lehetőség létezik. Egyik módszer a spray: ezeket teljes testfelületen bőven kell alkalmazni és akkor ez a leghatékonyabb megoldás. A hátvonalra cseppenthető szerek (spot-on) némelyike is jól működik, de inkább megelőzésre alkalmasak, mint egy súlyosan bolhás eb rendbetételére. A bolhairtó szerrel impregnált nyakörvek kevéssé megbízhatóak. Ezek más készítményekkel is kombinálhatók. Fontos feladat a rendszeres alommosás vagy csere, porszívózás, sepregetés. Minderre a peték és lárvák eltávolítása miatt van szükség. Alkalmazhatunk környezeti vegyszereket is. Erre leggyakrabban a neonsomosan nevű vegyszer 1:200x hígítását használják permetezéssel kijuttatva.

A bolhák közvetett kára a legsúlyosabb. Allergiás hatásuk a leggyakoribb. A bolha nyála magas fehérjetartalmú. A fehérje a legerőteljesebb allergén (az a tényező, ami allergiát képes kiváltani). Rendszeres kontaktusra, az allergén bejutására a bőr alá és hajlamra van szükség az allergiás bántalom kialakulásához. Ha nincsen elváltozás az állaton, sokszor ki sem derül a parazitás fertőzés. Persze jól látszanak a kis ízeltlábúak, ha sokan mozgolódnak a kutyánk bundájában. Ha nem látunk bolhát, akkor útba igazíthat a bundában a szőrzetre tapadt bolhaürülék. Ez kb. 0,5 mm, de gyakran hosszúkás spirális alakú. Könnyű elkülöníteni más szennyeződéstől, mert sűrű fésűvel vízzel átitatott fehér lapra hullatva az ürülék vörös udvart képez, mert az nem más, mint rosszul emésztett vér. Az allergiás bántalom lehet heveny: ekkor pár óra alatt egy gyulladt folt alakul ki a kutyán bárhol, leginkább a combokon. Ezt a foltot, mivel nagyon viszket, harapdálja, nyalja az eb. Átmérője 1–10 cm is lehet, megvastagodik a bőr, váladékozik, gennyezik, baktériumok szaporodnak el. Kezelés nélkül nagyon súlyos bőrgyulladás alakulhat ki, ami mélyebbre terjedve tovább fejlődhet. Kezelése hosszas antibiotikum, gyulladáscsökkentő adagolását teszi szükségessé és a bőrbántalom rendszeres külsődleges fertőtlenítést és gyulladáscsillapítást igényel.

Kialakulhat hosszas allergia is (minimum 1–2 hónap bolhásságot igényel), ekkor az eb hátágyéki tájékán megritkul, vagy kihullik a szőrzet és sebek keletkeznek, ami lassan gyógyul. Teljes bolhairtásra, antibiotikum és gyulladáscsökkentő kúrára van szükség. A súlyosan bolhanyál-allergiás egyedek egyetlen bolhacsípés hatására veszélyes gyulladást kaphatnak. Más egyedek évekig tünetmentesen lehetnek bolhásak. De ezek sincsenek biztonságban a bolha által terjesztett galandféreggel szemben, amely ráadásul emberben is megtelepedhet.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó