2009. július 28., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 107. (780.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyre kevesebben járnak könyvtárba

Mezőkaszonyban a múlt század 40-es éveitől működik a könyvtár. Olvasnivalóban és látogatóban sem volt hiány. Ám jött a komputer, s vele az internet, és a helyzet alaposan megváltozott. Bodnár Ilona, a könyvtár vezetője, aki közel ötven éve dolgozik a szakmában, szomorúan konstatálja ezt a tényt.

– Bizony alaposan megcsappant az olvasótáborunk – vallja be. – Régen kicsik és nagyok órákig kutattak egy-egy adat, téma után. Most azonban, ha már időigényesebb, amit keresnek, megköszönik a segítséget, sarkon fordulnak és irány az internet.

Az olvasótábor vegyes összetételű. Található benne nyugdíjas, iskolás, főiskolás és egyetemista. Hogy mégis miként lehet becsalogatni az embereket a tékába? Bodnár Ilona szerint minél több új könyvvel.

– Az iskolások általában a kötelező olvasmányokért jönnek – magyarázza. – Sajnos nagyon gyér a gyermekirodalom, a meglévő kötetek is rossz állapotban vannak, nagyon elhasználtak. Hála a magyarországi szponzoroknak, azért mindig sikerül néhány új kiadványra szert tenni.

A helyi könyvkiadók sem kényeztetik el őket magyar nyelvű irodalommal, teszi hozzá. Tíz évvel ezelőtt az Intermix kiadónál megjelent valamennyi könyvből kaptak néhány példányt. Az utóbbi időben a Beregszászi Központosított Könyvtárhálózaton keresztül jutnak el hozzájuk a könyvek, de évről évre mind kevesebb. Ennek is csak elenyésző része magyar nyelvű. A könyvtár jelenleg 14 500 kötettel rendelkezik, ebből 5500 a magyar nyelvű irodalom. A legfiatalabbaknak még az édesanyjuk olvassa fel a meséket, az idősebbeknek, mivel nehezen járnak, a szomszédasszony viszi házhoz a könyvet. A fiatalok körében igen népszerűek a krimik.

– Az orosz nyelvű kiadványokra már szinte alig van igény – mondja a könyvtáros –, és minden éven ki kell szelektálni belőle néhányat, mert elavultak. Ám nagyon ízlésesen illusztrált ukrán meséskönyveink vannak, amelyeknek mostanában nagy a keletjük.

A jól megszervezett és lebonyolított irodalmi estek is újabb barátokat szerezhetnek a könyvtárnak, állítja. Ezeket az iskolával, a kultúrházzal közösen rendezik. A verskedvelő olvasók figyelmét felhívja egy-egy író-olvasó találkozóra.

– Az óvodásokat is elhozza az óvó néni, hogy ismerkedjenek a könyvekkel, a könyvtárral – mondja Bodnár Ilona. – Talán a korán elkezdett olvasásra nevelésnek meglesz az eredménye.

A helyiségre ráférne egy alapos tatarozás. Az ígéret szerint hamarosan jobb állagú épületbe költöznek, addig már – feltehetően – nem kerül sor felújításra. Jelenleg a Beregszászi Központosított Könyvtárhálózat költségvetéséből kapott pénzből működnek, de a tervek szerint az átköltözés után a községi tanács is besegít majd.

– A gyerekkönyvekre nagy igény mutatkozik – válaszolja arra a kérdésre, mire lenne a legnagyobb szüksége a könyvtárnak –, és nem utolsósorban a kicsiknek szóló magyar nyelvű folyóiratokra.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó