2009. július 25., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 106. (779.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Meghódította a világot

Alternatív olimpiai bajnoki címmel felérő aranyérmet szerzett Kaohsziungban a VIII. Világjátékokon a tiszasalamoni Balogh Béla. Az abszolút országos bajnok és Európa-bajnoki bronzérmes kárpátaljai magyar testépítő az olimpián kívüli sportágak tajvani világversenyén a 80 kilósok mezőnyében Európa-, világ- és Ázsia-bajnokokat utasított maga mögé. Hazatérését követően elsőként lapunknak nyilatkozott, miután a konditeremben értük utol.

– A világversenyek előtt többnyire azt nyilatkozod, hogy elégedett lennél a dobogóközeli helyezéssel, erre Eb-bronzzal, most pedig aranyéremmel térsz haza. Ez amolyan babonás pesszimizmus a részedről?

– Realitás, hisz akárcsak más sportágnál, a testépítésnél is igaz, hogy ha elszáll veled a ló, akkor a süllyesztőben végezheted. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennék maximalista és ne szeretnék minden versenyen a dobogó legmagasabb fokára állni. Ezzel tudom magam kontrollálni és motiválni.

– Mi volt az, ami a dobogó legfelső fokára segített?

– Életem legjobb formáját hoztam. A valaha volt legkeményebb edzésprogramot csináltam végig. Már a mérlegelésnél sejteni lehetett, hogy meglesz az aranyérem. Körönként közel 30 ponttal kaptam többet a pontozó bíráktól. A mögöttem végző testépítő óriási hátránnyal szorult a dobogó második fokára. Nyolcan voltunk a súlycsoportomban, köztük voltak többszörös Európa- és világbajnokok és Arnold Classic-győztesek. Az aranyérem bizonyíték arra, hogy megérte a sok gyötrődés. Boldog vagyok, úgy érzem, végre értelme volt a több éves kemény edzéseknek, nemzetközileg is elismerték a sportágba fektetett munkámat.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki a body-buildingben ilyen magas színvonalon produkáljon?

– Két alapvető tényező a meghatározó ebben a sportban. Az egyik már a születésnél eldől. Ez a genetikai adottság. Ez ellen senki nem tud tenni semmit, sem edzésprogrammal, sem életmóddal. De a mentalitás felülmúlhatja, "legyőzheti" a genetikát. Sokszor több múlik azon, milyen akaraterővel rendelkezik, vagy mennyire fegyelmezett a sportban valaki. Most is egy nappal a hazatérésem után már munkába álltam. Az élet nem áll meg attól, hogy valakinek a nyakába akasztanak egy aranyérmet.

– Sok év tapasztalattal, éremmel és serleggel a hátad mögött mi változott?

– Amikor először lementem az edzőterembe, feszélyezett voltam, ám óriási bizonyítási vágy lüktetett az "ereimben". Sokan nem hittek bennem. Mára ez megváltozott, ám én nem változtam semmit, ugyanaz a szerény és kitartó ember maradtam. Azzal a különbséggel, hogy ma én edzem a feszélyezett fiatalokat, akik először jönnek a konditerembe.

– Az ide vezető út során soha nem torpantál meg?

– Nem. Szemellenzős típus vagyok, mindig csak előre tekintek. A kitűzött célok megvalósítása az első számú feladat. Volt, hogy rögös, nehéz volt az ide vezető út, ám soha nem adtam fel.

– Nem egy filléres sportról van szó, a kijutás is pénzbe kerül. Nem volt gond ennek az előteremtésével?

– Az ukrán testépítő szövetség támogatta a kijutást, így ezúttal nem voltak filléres problémáim. Ám a kárpátaljai szövetség nem segített egy petákkal sem. Vannak pártfogóim és olyan cégek is, melyek támogatnak.

– Most, hogy a "csúcsra" értél, megfordult-e a fejedben a visszavonulás gondolata?

– Nem, most jöhet egy kis pihenés, jókat kajálok. Majd újra elkezdem a gyúrást és a 90 kilogrammos súlycsoportban szeretném folytatni. Ezúttal a jövő év eleji Arnold Classic testépítő versenyre szeretnék kijutni az Egyesült Államokba. Engem minden újabb érem csak ösztönöz.

– Most, gondolom, a bevásárlószatyornál nehezebbet nem emelsz?

– Így van, rámfér a pihenés, most nem emelek "vasat", a verseny előtti felkészülés során több tonnát mozgattam meg naponta.

– Meddig lehet ezt a sportágat űzni?

– A testépítés, mondhatjuk, kortalan. Világversenyeken előfordulnak már negyvenes versenyzők is. Azt szokták mondani, a body-builder olyan, mint a jó bor. Minél tovább érlelődik, annál jobb és érettebb.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó