2009. július 25., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 106. (779.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Továbbra is vágják és lopják az erdőt

Seregnyi törvénytelenségre, szabálysértésre derítettek fényt vidékünk erdeiben, erdészeteiben folytatott vizsgálataik során a megyei környezetvédelmi felügyelőség szakemberei. Az erdőket nemcsak lopják a vandál fakitermelők, hanem jóvátehetetlenül károsítják is.

A legsúlyosabb visszaélésekre, hanyag hozzáállásra az állami tulajdonban lévő Ökörmezői Erdőgazdaságban bukkantak a környezetvédők. Az ellenőrök tizenkilenc felelős beosztású személy ellen indítottak közigazgatási eljárást, akiket összesen közel másfél millió hrivnya pénzbírsággal büntettek. A gazdaságban feltárt illegális fakitermelés, az új telepítésű erdőkben okozott károk miatt a vállalatot 9,7 millió hrivnya kifizetésére kötelezték. A környezetvédelmi szolgálat a vizsgálat anyagait hamarosan átadja az ügyészségnek.

A Szolyvai járásban a Zakarpatagrolisz és a járási állami erdészet telephelyein a környezetvédelmi szolgálat szakemberei a megyei rendőrség gazdasági bűnözés elleni osztályával közösen razziáztak. Mint kiderült, ezeknél sincs minden rendben. Az erdőket itt is lopják, károsítják. A fiatal telepítésű erdősávokban a fatolvajok több mint 23 millió hrivnya kárt okoztak. A bűncselekménynek minősülő nagy összegű károkozási ügyben nyomozást indítottak.

A napokban jelentős mennyiségű fát vágtak ki Alsóapsa térségében. A Técsői járásnak ezen a részén tilos a fakitermelés, az erdősáv ugyanis az árvízvédelmi rendszer részét képezi. Az ügyészség felkérésére a környezetvédelmi szolgálat folytatta le a kivizsgálást. Megállapítást nyert, hogy a Rosztoka farmergazdaság földjén lévő ártéri erdőben mintegy 190 köbméter fát termeltek ki törvénytelenül. Az okozott kár meghaladja a 320 ezer hrivnyát. A szolgálat szakemberei által feltárt törvénytelenséggel a továbbiakban az ügyészség foglalkozik.

A környezetvédők munkája azonban nem merül ki az erdők védelmével. A megyei környezetvédelmi főosztályon tartott sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy korlátozták a gyűjthető bogyós gyümölcsök mennyiségét. Az egész megye területén 1662 tonna erdei gyümölcs szedése engedélyezett. A készletezéssel foglalkozók számára megállapított kvóta szerint az Ökörmezői járásban 440, a Nagybereznaiban 360, a Szolyvaiban 69, a Perecsenyiben és a Volóciban egyaránt 200, a Rahói járásban 105 tonna gyümölcsöt vehetnek át.

A kvóta túllépői ellen szabálysértési eljárást indítanak.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó