2009. július 25., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 106. (779.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Etikátlanságból már megint jeles

Már megszokhattuk, hogy az egyik csúsztatásairól is elhíresült kárpátaljai magyar hetilap sokszor álinformációt kreálva, tőlük idézve, "a kákán is csomót keresve" készíti az újságszámait. Nos, ez történt legutóbb is, ahol az (szcs) álnév mögé bújó Kacsur Gusztáv "UNE: eltűnt magyar diákok nyomában" címmel írta meg az etikátlanságtól sem mentes cikkét. Az újságíró ugyanis nem járt a helyszínen, csupán telefonon érdeklődött a magyar kar laboránsánál. Utóbbi megnevezte, kihez kell fordulnia a kérdésben, sőt még az illető mobiltelefonszámát is megadta a kapcsolatfelvételhez. Kacsur Gusztáv nem járt a felvételi bizottságban, vagy ha igen, vakoknak felírt szemüveggel közlekedett. Több plakáton, óriásbetűkkel van kiírva, hová forduljon a diák, ha a magyar karra akar jelentkezni. Erre még az ukrán anyanyelvűek is felfigyelnek, nemhogy egy tapasztalt magyar zsurnaliszta...

Kár, hogy az újságíró nem járt az egyetemen. Mert akkor találkozhatott volna azzal a sok, beregszászi főiskolát végzett fiatallal is, akik a baccalaureatusi oklevél kézhezvétele után most a nemzeti egyetem földrajz, angol és matematika szakára jelentkeznek, hogy az ötödik évfolyamon specialist diplomát kaphassanak. Persze, most már csak a tandíjas helyekre pályázhatnak, mert a főiskola felvételi bizottságában korábban valószínűleg nem tájékoztatták őket arról, hogy a főiskolai szakok zömében négy év után búcsút vesznek tőlük, és jöhetnek a technikumi szintű oklevelükkel a "lenézett" nemzeti egyetemre továbbtanulni... Ezt persze így, a felvételi derekán tovább részletezni etikátlan, és nem is szeretnénk lesüllyedni a kacsuri zsurnalisztika szintjére... Sőt, még agitálni sem akarunk senkit, miszerint "nem árt megfontolni, hogy a hátralévő néhány napban hová is adják be jelentkezésüket, ha "igazi" diplomát szeretnének kapni..."

Abban igaza van az újságírónak, hogy az oktatási minisztérium portálja szakirány szerint csoportosítva adja meg a jelentkező diákok nevét és az összesített pontokat. A beregszászi főiskola esetében mi sem találtunk magyar–ukrán, angol–történelem, vagy földrajz–történelem szakot elkülönítve. Lehet, hogy a nemzeti egyetemünkre jelentkező magyar diákok most sereghajtók az ukránok közt, de a magyar csoportban a pontjaikkal az élen lehetnek. És ha a cikkíró nem rest, és befárad a felvételi bizottságba, akkor ott elmondták volna neki azt is, hogy minden szakiránynak és felvételizőnek van egy kódja – ez szerepel az iratok benyújtása után kapott átvételi lapokon is – , amit az egyetem számítógép-központja nyilvántart. Így a magyar csoportokba jelentkező diákoknak is van kódjuk, listájukat egyébként naponta frissítve a 221-es teremben függesztik ki a bizottsági tagok.

 És még valami: az iratok átvétele után a bizottság tagjai a felvételizők kérelmére egy mobilszámot is adnak, ahol a nap bármelyik időpontjában naprakész információt kaphatnak: ki hányadik helyen áll. Eddig még senki sem panaszkodott...!

KISZó-reflexió

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó