2009. július 25., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 106. (779.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csődhelyzet fenyegeti a termelőket

A kárpátaljai gazdák az ország kormányától semmilyen anyagi támogatásra nem számíthatnak. A megyei vezetés ezzel szemben megpróbálja legalább részben megtéríteni azokat a kiadásokat, melyeket az állattartó telepek tervezésére és építésére fordítottak.

A megyei állami közigazgatás sajtószolgálatának tájékoztatója szerint kidolgoztak egy 2010-ig szóló támogatási programot, melynek keretében anyagi támogatásban részesítik a kárpátaljai állattartókat. Egyebek között a szarvasmarha-, sertés-, juh- és baromfitenyésztők, illetve a tejtermelők számíthatnak célirányos segítségre.

Mint arról Vitalij Kuzovkov, a megyei mezőgazdasági főosztály helyettes vezetője beszámolt, a támogatási program révén a gazdasági válság okozta nehézségek enyhítésével segítenék termelőinket. Igaz, a program nem halad zökkenőmentesen. Az idén például 2,5 millió hrivnya elkülönítését tervezték, de eddig csak 700 000 hrivnyát utaltak ki a gazdáknak.

A szakember elmondása szerint rendkívül nehéz helyzetbe kerültek vidékünk farmerei, akik a túlélésért banki hitelekhez is folyamodnának. Csakhogy a bankok beszüntették ezt a fajta szolgáltatást. Az idén egyedül a nagyszőlősi járási Renet farmergazdaságnak sikerült banki hitelhez jutnia. A gabona- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdaság 400 000 hrivnya kölcsönt vehetett fel. Igaz, a hitelt jelentős kamattal megterhelve kell visszafizetni.

A plusz terhet korábban átvállalta az állam. A múlt évben kamattörlesztésre másfél millió hrivnyát költött a megyei vezetés. Az állami költségvetés ugyanakkor 9 millióval támogatta a kárpátaljai termelőket. Az évek során az idén fordult elő először, hogy a kormány hallgat a gazdák támogatásáról és senki nem tudja, kapnak-e akár egy kopijkát is. A mezőgazdasági főosztály helyettes vezetője szerint az állami segítség nélkül megyénkben egyszerűen csődbe mehet számos, korábban sikeres farmergazdaság.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó