2009. július 25., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 106. (779.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Külhoni magyar státus

A jelenlegi magyarországi kormányerő, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) egyik szakpolitikusa szerint hamarosan új törvény születhet a külhoni magyar státus megteremtése érdekében, valamint tovább egyszerűsödhet a határon túliak számára a magyar állampolgárság megszerzése.

Az MSZP-frakció külügyi munkacsoportja elképzelhetőnek tartaná a "külhoni magyar státus" törvénybe iktatását – mondta Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke az MTI érdeklődésére. Úgy fogalmazott: az MSZP továbbra is "nyitott ügyként kezeli" a határon túli magyarság nemzethez tartozásának szimbolikus kifejezését, ennek külön törvénybe iktatását. A külhoni magyar státus a nemzethez tartozást szimbolizálná, érzelmi azonosulást tenne lehetővé, és a most meglévő kedvezményeket foglalná össze, amelyek például a Szülőföld Alapon keresztül jutnak el a határon túli magyarokhoz – mondta az MSZP szakpolitikusa.

Arra a kérdésre, hogy a szomszédos államok nem fogadták szívesen a korábbi státustörvényt, a most tervezett jogszabály okozhat-e gondot, Kozma József azt mondta, nem szabad, hogy bárkit is eltántorítson, ha több probléma megoldása közben újak is keletkeznek. A politikus megjegyezte, örülne, ha minél hamarabb az Országgyűlés elé kerülne a törvényjavaslat. Az ügy és a világ is megváltozott – válaszolta.

 Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint az oktatás, a nyelv, az autonómia, a szabad közlekedés ügyére, azaz ezekre a szerteágazó problémákra a kettős állampolgárság nem adhat választ, ezekre a kérdésekre külön szabályozást kell alkotni. A szocialista képviselő szerint Szlovákiában a nyelvi identitás, Ukrajnában az oktatás, Romániában az autonómia, Szerbiában a vízum kérdései jelentenek gondot.

Kozma József emlékeztetett arra, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Románia is az Európai Unió tagja lett, Horvátország pedig jelentős lépést tett a tagság felé vezető úton, Szerbiában is elindult az euroatlanti integrációs folyamat. Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy a határon túli magyarság helyzete is lényegesen megváltozott, és országonként eltérő kihívásokkal kell szembenézni. Kozma szerint minden akadályt el kell gördíteni az állampolgárság megszerzésekor az elől a határon túli magyar elől, aki Magyarországon akar élni magyar állampolgárként. Hozzátette: aki viszont szülőföldjén szeretne boldogulni, annak minél több támogatást kell adni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó