2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Fájdalmas együttlét

"Huszonhárom éves fiú vagyok és most vesztettem el a szüzességem. Viszont az aktus során fájt a hímvesszőm, és mindössze három percig tartott. Vajon mi lehet az oka. Egyébként nem védekeztünk, de a fájdalmam miatt nem tudtam mélyre hatolni. Így is teherbe eshet a barátnőm? – kérdezte telefonon egy fiatalember.

– Valószínűleg fitymaszűkületed (fimózis) van, azért volt számodra fájdalmas az aktus. A fitymaszűkület a férfi nemi szerv azon betegsége, mikor a hímvessző végén található mozgékony, a makkot fedő bőrrész (fityma) nyílása olyan szűk, hogy az nem húzható hátra. A tünet lehet veleszületett vagy szerzett. Ha nem kezelik, már gyermekkorban is súlyos szövődményeket idézhet elő, felnőtt korban pedig fájdalmas közösülés, szexuális zavarok okozója lehet. Kiújuló gyulladások alapjául szolgálhat. A vizelés közben létrejövő fokozott hasprés következtében köldök- és lágyéksérv alakulhat ki.

Hogy mi váltja ki? A veleszületett oka a fityma nyílásának nem megfelelő kialakulása, a hímvessző és a fityma méretének aránytalansága. A szerzett fimózist kiválthatja cukorbetegség, de kialakulhat ismétlődő gyulladások, vissza-visszatérő nemi betegségek miatt is. Ilyenkor a fityma bőre megkeményszik, hegesedik. Nemtörődömség esetében az állapot súlyosbodhat, a fityma berepedezik, hegesedik és abszolút szűkület alakulhat ki.

Problémádat mindenképpen orvosolni kell. Az urológián néhány perces helyi érzéstelenítéssel végzett sebészi beavatkozással megszüntethető a szűkület.

Ami kérdésed második részét illeti: ha ondó kerül a hüvelybe – függetlenül attól, milyen mélyen – mindig fennáll a teherbeesés lehetősége.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó