2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
A nagyvilágot behálózó fesztivál

Az Égtájak Iroda szervezésében tizennegyedik alkalommal került sor a Vendégségben Budapesten fesztiválra, a határon túli magyar fiatalok találkozójára. A rendezvényre 29 országból 730 magyar fiatal érkezett.

A budapesti Operettszínházban Goldschmied József, az Égtájak Iroda igazgatója nyitotta meg a rendezvénysorozatot.

– Ilyen nagy létszámban, ennyi országból még soha nem jöttünk össze – hangsúlyozta. A jelenlévők Gérard Presgurvic feldolgozásában Shakespeare Rómeó és Júlia színművét tekintették meg.

Az első napon, a régiók bemutatkozásán Kárpátalját a csapi Arabeszk, a beregszászi Ludovika, a nagydobronyi Hímes táncegyüttes, és az eszenyi Ritmus néptáncegyüttes képviselte. A népművészeti és turisztikai bemutató mellett gasztronómiai kiállítás és kóstoló is volt.

– A világtalálkozó egy nagy családra hasonlít – mondta Horváth Csaba, Budapest főpolgármester-helyettese. – Nyelvében és szívében él a nemzet, és ez utóbbi itt most valóra válik, hiszen minden résztvevő tudása mellett szívét is elhozta.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: ugyan a történelem szétszakította a magyarokat, de a remény és a hit azt jelenti, hogy érdemes, sőt fontos a világ minden táján magyarnak lenni, megmaradni.

Szabó Vilmos, a Magyar Külügyminisztérium államtitkára szintén köszöntötte a nagyszabású rendezvény résztvevőit. A köszöntőjében kiemelte: ez a rendezvény a legjobb példa arra, hogy a magyarságnak van jövője, bárhol is legyen a nagyvilágban.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, illetve Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A fiatalok a tíz nap során jobbnál jobb programokon vettek részt. A szervezők minden éven más, aktuális témával készülnek. Az idén a programban Radnóti Miklós, Benedek Elek és Kazinczy Ferenc életútjának megvitatása szerepelt. A Nemzeti Múzeum kertjében egész napos rendezvényen emlékeztek rájuk, ellátogattak a Parlamentbe és a Terror Háza Múzeumba is. Ám teret kapott a móka és a kacagás is. A Fővárosi Nagycirkusz jubileumi előadása és a vidámpark sok örömteli percet szerzett a fiatalok számára. – Nagyon jól érzem magam! – mondta mosolyogva Dancs Krisztina, aki öt éve tagja a Ludovika Táncegyüttesnek. – Második alkalommal vagyok "vendégségben" Budapesten. Jó volt újra látni a régi ismerősöket, és új barátokat szerezni. Szívem szerint minden éven jönnék.

Országjáró barangolás is szerepelt a programban. Sárospatakon és a széphalmi Kazinczy-parkban emlékeztek, majd Sátoraljaújhelyen gálaműsorral léptek fel a régiók.

– Úgy gondoltuk, ha már a szlovák határ közelében vagyunk, ami, hála Istennek, már nem is létezik (mármint a határ), átruccanunk a Felvidékre. Útunk elsőként Kassára vezetett, majd csoportokban olyan híres helyszíneket látogattunk meg, mint a Krasznahorka vára, a betléri Andrássy-kastély, az Ochtina barlang, vagy a gombaszögi cseppkőbarlang – tájékoztatott Goldschmied József. – Az Országos Gombaszögi Kulturális Ünnepélyen is színpadra léptek a fiatalok, hogy ízelítőt adjanak kultúrájukból. A harmadik gálaműsorra a budapesti Bazilika előtti téren került sor.

– Készülnek-e valami különlegességgel a következő "vendégvárásra"? – érdeklődtünk Goldschmied Józsefnél.

– Nekünk mindegyik egyedi. Amikor elkezdjük a szervezést, azon agyalunk, vajon kik fognak támogatni. Eddig még sikerült. És biztos vagyok abban, hogy jövőre is így lesz, és hogy valami nagyon nagyot fogunk produkálni. Most, a rendezvény zárónapján azt mondhatom, hogy ilyen gördülékenyen talán még soha nem zajlottak a programok, az utazás. A legfontosabb az új kapcsolatok kiépítése, a régiek erősítése. Valaki a minap azt mondta nekem, Józsi, ez már világraszóló fesztivál, hiszen az egész glóbuszt behálózzátok. Nagyon örültem, hogy ezt hallottam. Ezt én egy nagy családnak nevezném, hiszen meghatódva figyeltem, hogy a brazíliai, a kárpátaljai vagy az izraeli fiatalok úgy beszélgetnek egymással, mintha együtt nőttek volna fel.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó