2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
A ruha teszi az úszót?

Bár pápaválasztás momentán nem esedékes, ám hétvégén, Rómában felszáll a fehér füst. A "vizes" világbajnokságon vasárnap mutatkoznak be az úszók, s velük együtt azok az új dresszek is, amelyek az utóbbi hónapokban tematizálták a sportágat: a tudósítások nem a lábtechnikákról, nem a fordulókról, s még csak nem is a doppingvádakról szóltak, hanem arról, hogy vajon a ruha teszi-e az (úszó)embert.

A hich-tech szereléseket először a Speedo fejlesztette ki, s az ügy komolyságát mi sem jelzi jobban, hogy éppen a NASA-val, az amerikai űrkutatási hivatallal szoros együttműködésben. Az Egyesült Államok versenyzői által viselt "szkafandereket" a pekingi olimpián még irigykedve bámulták a többiek, mára viszont valóságos harc bontakozott ki: előjött az új, másodpercekben mérhető javulást eredményező ruhával az Arena, a Jaked, és még jó néhány más sportszergyártó.

A csupán egy milliméter vastagságú "űrruhák" legjellemzőbb tulajdonsága, hogy összepréselik a testet. Kompressziót gyakorolnak az izmokra is, melyek így hatékonyabban működnek. A szupertitkos, impregnált anyagból készült dresszek könnyedén a víz felszínén tartják az úszókat, akik – szinte kivétel nélkül – jobb időkre képesek, mint korábban. A szerelések közül a legdrágábbak mintegy 400 euróba kerülnek, s mindössze három-négy alkalommal viselhetők.

Szakemberek úgy vélik, a forradalmi változás nyomán Rómában könnyen elképzelhető a világcsúcseső, noha a Foro Italico medencéje nem éppen ideális helyszín a rekorddöntögetésre. Amíg tavaly, Pekingben három méter mély vízben tempózott a mezőny, addig az olasz főváros létesítményében csupán 2,10 a vízmélység, vagyis a felhajtóerő kisebb, így kevésbé segíti az úszókat. Ezzel együtt semmi kétség: felhajtás már a rajt előtt is van, nem is akármilyen.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó