2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Értékvesztesek

Nem emelik a nyugdíjakat. Megvonják a kedvezményeket. Gyengül a hrivnya. Tizenegy hrivnyát ér egy euro. Gondolom, mindenkinek elege van az ilyen és ezekhez hasonló címekből. Pedig – s, higgyék el, nem az újságíró a hibás – a közeljövőben még lehangolóbb, bőszítőbb bevezetőket olvashatnak.

A pénzügyi és gazdasági világválság leple alatt mostanság bármi megtörténhet... és meg is történik.

Például.

A megyei rendőrség azzal dicsekszik, hogy a súlyos bűncselekmények többségét felderítette.

Nagyszerű!

Ám, itt élő állampolgárként állítom: Kárpátalja városai (nem csupán Ungvár) távolról sem biztonságosak. Elfogadom: ez nem csupán rendészeti, hanem össztársadalmi probléma. Az általános értékvesztés közepette ez nem is lehet másként.

A sajtóban megjelent egy megdöbbentő hír. Kárpátalján fél év alatt hetvenkétezer szabálysértés történt az utakon. Egyelőre maradjunk annyiban, hogy ennyit regisztráltak. Élek a gyanúperrel, a valóságos szám ennek a sokszorosa. De. Tessék csak osztani-szorozni. Levetíteni egy hónapra, hétre, napra... Ez is rettenetes.

Nagyon olcsó húzás lenne, ha elkezdek a gaisokon szórakozni. (Még megsértődnének a vámosok, az adóbehajtók, a mindenféle engedélyt kiadó hatóságok.) Viszont engedtessék meg, hogy jelezzem: értékeink feladása közben mi magunk leszünk vesztesek.

Magyarázatot lehet gyártani napestig. A megoldás már nehezebb dió. Mert többségünk meg se rezzen, ha a kilónak mért paradicsom, hús, miegyéb az otthoni mérlegen csak kilencvenöt dekát taksál. Sőt, esetleg örvend, hogy nem kilencvenet.

Vitt-e már valaki vissza lejárt szavatosságú árut? Felháborodott-e azon, hogy naponta csak néhány órán keresztül csepereg a csapból a víz? Apellált-e bármilyen hivatalban, hogy településeinken a járdák (az utakról ne is beszéljünk), ha egyáltalán vannak, akadálypályákra hasonlítanak? S csak azért, hogy ebben a hőségben piciny felüdülést hozzak: verte-e az ombudsman ajtaját valaki, mert télen jégpályává válik kies vidékünk?

Az igen válaszokat tisztelettel kérem a szerkesztőségbe.

Félek, nem túlságosan terhelik majd meg postaládánkat.

Állítólag értékeink őrzése önmagunk megbecsülése, jövőnk, győzelmünk záloga.

Sporthasonlattal élve: nagyon nehéz lesz ezt a sokgólos(éves) hátrányt a visszavágón ledolgozni.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó