2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Pozsony összehozta a magyar pártokat
"...a legsúlyosabb emberi jogi jogsértés..."

Ritkán látott egységről tettek tanúbizonyságot a magyarországi parlamenti erők, amikor a hét elején aláírták a szlovák nyelvtörvény visszavonását kérő közös nyilatkozatot. Abban is megállapodtak, Brüsszel elé viszik a felvidéki magyarságot ért sérelmeket.

A fellépést kezdeményező Kóka János (SZDSZ) arról beszélt, hogy valamennyi diplomáciai és nemzetközi jogi eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy a szlovák parlament még a szeptember elsejei hatálybalépés előtt visszavonja az államnyelvtörvényt. Úgy fogalmazott: az ügy nem a két ország bilaterális vitája, hanem a legsúlyosabb emberi jogi jogsértés, amit törvényhozás az Európai Unióban szentesített. A nyilatkozatot Kóka Jánoson kívül pártjai képviseletében Kovács Tibor (MSZP), Németh Zsolt (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) látta még el aláírásával.

Az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta, hogy a szlovák diplomácia és a szlovák kormány országuk belügyeként akarja bemutatni a magyar- és kisebbségellenes törvényt. A nemzetközi közösség viszont egyre inkább megérti, hogy ez minden józanul gondolkodó európai közösség ügye. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament lengyel elnöke, Jerzy Buzek is rámutatott, az eset nem szlovák–magyar, hanem európai ügy. Kóka János azt is mondta, a törvény ellentétes számos európai alapdokumentummal. Javasolta, hogy a négy parlamenti párt közös erővel indítson diplomáciai és kulturális "offenzívát", és ezzel próbáljon minden fórumon megjelenni. Javaslatot tett egy diplomáciai körútra is, amelynek során az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európa Tanács és az unió svéd elnökségének szeretnék a figyelmét felhívni a kisebbségi jogsértésre.

Kovács Tibor elfogadhatatlannak és abszurdnak nevezte, hogy bárki korlátok és keretek közé szorítsa az ezer éve szülőföldjén élő magyarság nyelvhasználatát. A szocialista politikus szerint az ügy rendezése jó szándék kérdése. A fideszes Németh Zsolt azt mondta, elfogadhatatlan, hogy emberek szabadságát ilyen durván korlátozzák. Leszögezte, Európa nem a diszkriminalizációról, hanem az egyének és közösségek szabadságáról kell hogy szóljon. Semjén Zsolt kijelentette, az emberi jogok lényege, hogy egyetemesek. Hozzátette: ha a szlovák államnyelvtörvény megvalósul, megkérdőjeleződnek azok az értékek, amelyekért az EU-t alapították.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó