2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Szélrózsa
Ideiglenes püspök Tőkés helyén

Csűry Istvánt nevezték ki ideiglenesen a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület élére, miután Tőkés László egy hónappal ezelőtt lemondott a püspöki tisztségről. A végleges püspökválasztásra november 20-án kerül sor, a megbízott egyházvezető addig látja el a feladatkört. Csűry elmondta: minden bizonnyal ő maga is indulni fog, mivel úgy érzi, kollégái körében erős a támogatottsága.

A megbízott püspök feladatának tartja az egyházkerületben Tőkés László vezetésének ideje alatt elindult átvilágítás folytatását, amely a volt besúgók kilétének felfedésére irányul. Az őszi választáson egyébként csak azok az egyházi vagy világi személyek indulhatnak, akik valamilyen dokumentummal bebizonyítják, hogy kikérték saját dossziéjukat a bizottságtól. Csűry István elmondta, novemberig az is eldőlhet, létrehozzák-e Tőkés László számára a tiszteletbeli püspöki tisztséget.

Korlátozzák az anyanyelv használatát

Nem használhatja hivatalosan magyar anyanyelvét a vajdasági Törökbecsén a három vajdasági magyar párt által létrehozott Magyar Koalíció két képviselője a községi tanács-testületben, írta a Magyar Szó című délvidéki napilap. A magyar képviselők nem kapják meg magyarul a képviselő-testületi anyagokat, ezenfelül az ülések kizárólag szerb nyelven folynak. A két képviselőnek az üléseken nincs alkalma magyarul felszólalni, ezért szerbül beszélnek, de többször rájuk szóltak, hogy fejezzék ki magukat érthetőbben.

Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke arról is beszámolt, hogy több mint tíz évig pereskedtek a törökbecsei önkormányzattal, hogy a városhoz tartozó járásban található falvak magyar neveit is használhassák. Páll szerint 2008 júniusában az önkormányzat ezt el is fogadta, de máig adós maradt az alkalmazással. Ezenfelül a magyar kisebbség zászlaját csak az önkormányzatban használják, míg az állami intézményekben nem, pedig erre lehetőséget biztosítanak a törvények.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó