2009. július 23., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 104-105. (777-778.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 + (font csomag) Főszerkesztő
Válság a számok tükrében

Kárpátalja szociális-gazdasági helyzetét vette górcső alá a megyei statisztikai főosztály, a január–június közötti időszak mutatóit elemezve.

Kimutatásuk tanúsága szerint jelentősen csökkent a könnyűipari termelés, amely a múlt év azonos időszakának csupán a 43,3 százalékát érte el. Az ágazatban tevékenykedő vállalatok valamivel több mint 1 milliárd 943 millió hrivnya értékű árut értékesítettek. Az áruszállítás terén sem rózsás a helyzet. Bár több mint 1 millió 805 ezer tonna terméket fuvaroztak, az még mindig csak a 74,5 százaléka a múlt évinek.

Nemcsak az áru-, hanem az utasforgalom terén is csökkenés tapasztalható. Az adatok szerint hat hónap alatt 34,5 millió utas vette igénybe a tömegközlekedést, ami tíz százalékkal marad alatta a tavalyi adatoknak.

Szomorú válságkép rajzolódik ki Kárpátalja export-importja és a kiskereskedelmi forgalom tekintetében is. A kivitel ugyan meghaladta a 300 millió dollárt, de ez alig fele a tavalyi eredményeknek. S bár a behozatal a múlt évinek csupán az egyharmadát tette ki, így is 19,7 millió dolláros negatív szaldót hozott. A kiskereskedelmi forgalom meghaladta a négymilliárd hrivnyát, ez 12,3 százalékos visszaesést jelent. Az élelmiszerek 21,2 százaléka a piacokon keresztül jutott el a vásárlókhoz.

A főosztály jelentős zuhanást regisztrált az építőiparban is. A hat hónap folyamán az érintett vállalatok 158,7 millió hrivnya értékű munkát végeztek el, ami közel negyven százalékkal marad alatta a múlt évinek.

Ennél jóval kedvezőbb adatokkal rendelkezik a mezőgazdaság. Eszerint 2008-hoz viszonyítva csupán 0,5 százalékkal csökkent a termelés. Érdekességként megemlítendő, hogy ezen belül az őstermelők gazdaságai 3,1 százalék esést, a mezőgazdasági vállalatoknál viszont 1,7-szeres növekedést könyvelhettek el. Mindemellett a sertések, juhok, kecskék és szárnyasok tekintetében nőtt a megye állatállománya.

A kárpátaljai átlagkereset június 1-jén 1425 hrivnya volt, ami 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. A lakosság száma 1 millió 243,2 ezer főt tett ki. Január és május között a megyében 128-cal többen haltak meg, mint születtek, s 352 migráns települt le.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó